Prvo su se pojavile glasine da nekadašni gigant društvenog umrežavanja, MySpace, ponovo otpušta veliki broj svojih radnika a sada i da je dogovor o prodaji na pomolu.

Jutros su se pojavile glasine da MySpace do kraja sedmice treba da otpusti 150 ljudi što je veliki broj pogotovo kada se uzme u obzir da sada ima 400 zaposlenih. Ovo je drugo veliko otpuštanje u ovoj godini. U januaru je MySpace sproveo “organizaciono restrukturiranje” koje je dovelo do smanjenja broja zaposlenih za čak 47 odsto.

MySpace je nekada bio vodeći sajt za društveno umrežavanje ali nakon pojavljivanja Facebook-a, krenulo je propadanje. MySpace je redizajnirao svoj sajt okrećući se pop kulturi i mlađim korisnicima što je rezultiralo, prema sopstvenim navodima, sa kreiranjem 3,3 miliona novih profila i porastom mobilnih korisnika za 4 odsto, tj. na 22 miliona. Takođe, prema njihovim navodima sajt trenutno ima 100 miliona korisnika širom sveta.

Međutim, stvari se ne odvijaju povoljno za MySpace, tako da je njen vlasnik News Corp. još u aprilu unajmio investicione banke da prodaju kompaniju. Prema nekim navodima, Newes Corp. je insistirao na minimalnoj ceni od 100 miliona dolara za MySpace. Podsećanja radi, News Corp. je 2005 godine kupio MySpace za 580 miliona dolara.

Sada je najnovija vest ta da News Corp. ipak prodaje MySpace i to po ceni između 20 i 30 miliona dolara. Kao potencijalni kupci spominju se dva imena, Specific Media, velika mreža za oglašavanje, i Golden Gate Capital, privatna firma sa oko 9 milijardi dolara kapitala kojeg uglavnom ulaže u kompanije ali nikada do sad u Internet kompanija.

Takođe se navodi da će obe kompanije usmeriti MySpace u prostor muzike, iako nije nepoznato koja muzička prava sajt ima i koja bi prešla na novog vlasnika.

Prema najnovijim informacijama, News Corp. očekuje da će se posao završiti do četvrtka.