Google Display Network je znatno porasla tijekom posljednjih nekoliko godina, a predviđanja su da će u 2011 godini premašiti milijardu dolara prihoda.

Ovaj rast je došao kao rezultat akvizicija i razvoja proizvoda.

Ovog mjeseca, Google je predstavio najnovije značajke u razvoju proizvoda. Četiri nove značajke povećavaju transparentnost u prikazu kupnji, te osiguravaju oglašivačima bolje načine za optimiziranje svojih programa.

Relativni CTR

Ova metrika uspoređuje vaš CTR s ostalim oglasima na istim mjestima širom mreže. Ovu metriku možete dodati tako što ćete odabereti “relative CTR” u karticama kampanja i grupa oglasa. Ovo je posebno korisno jer CTR za prikaz nije isti kao za pretraživanje.

Procenat Impresija

Ovo je značajka koja je već nekoliko godina dostupna u pretrazi, a sada je dostupna i za display kampanje. Ova metrika vam pomaže da bolje razumjete koliko se često vaš oglas prikazuje u odnosu na dostupne impresije, kao i koji su to čimbenici koji ograničavaju da se oglas prikazuje češće (rang ili proračun).

Procenat impresija (impression share) je dobar alat koji vam pomaže da bolje razumijete koliko duboku tržište ide i koliko imate prostora za napredak. Jedna iznenađujuća stvar sa ovom metrikom jeste koliki procenat impresija možete izgubiti zbog rangiranja čak i kada je ono u top 3, tj. između 30 i 70 posto.

Alat za dijagnostiku sadržaja oglasa

Baš kao kod pretraživanja, imate mogućnost da vidite da li se vaši oglasi prikazuju, a ako ne, zašto. Jednostavan klik vam sada omogućava da vidite ove podatke.

Nevidljivi filter za impresije

Ako se vaš oglas prikazuje ispod vidnog polja, Google onda predviđa da li će netko skrolati na dolje kako bi se vidio vaš oglas. Ako Google predvidi da se vaš oglas neće pojaviti na zaslonu, onda će to filtritati tj. neće brojati kao impresiju. Ova značajka je omogućena automatski tako da ne zahtijeva nikakva podešavanja.

Za Google, ove promjene su veliki korak prema razvoju i transparentnosti medija za prikaz oglasa. Ovaj razvoj omogućuje marketerima da donose bolje odluke u ciljanju i kreiranju boljeg iskustva za potrošače.