Optimizacija za Internet pretraživače (SEO), jedna je od najvažnijih marketinških aktivnosti koja stoji na raspolaganju firmama i izdavačima, ali se suviše često smatra nekom mutnom radnjom ili pogrešnom praksom koju treba izbegavati. To uopšte nije tačno nego baš naprotiv. Da bi se raščisti neke misterije i strah za one koji su novi u SEO, analizirat ćemo dostupnu “Tabela periodnog sistema SEO faktora za rangiranje”.

Tabela periodnog sistema SEO faktora za rangiranje je dizajnirana da ilustruje najvažnije stvari koje vam mogu pomoći da steknete promet sa pretraživača kao što su Google i Bing.

tabela-seo-faktora

Postoje četiri glavne grupe faktora:

  • On The Page Ranking Factors (faktori koji se nalaze na samoj stranici)
  • Off The Page Ranking Factors (faktori koji se ne nalaze na samoj stranici)
  • Violations (Kršenja)
  • Blocking (Blokiranje)

U okviru svake grupe postoje podgrupe koje sadrže jedan ili više pojedinačnih SEO faktora.

Kao što možete da vidite na grafikonu, postoje skraćenice od dva slova, kao periodni sistem elemenata, u kom ova dva slova predstavljaju svaki SEO element. Prvo slovo svakog SEO elementa potiče od podgrupe u kojoj se nalazi dok drugo slovo predstavlja pojedinačni faktor.  

Nijedan pojedinačni SEO faktor ne garantuje rangiranje na pretraživačima. Odličan HTML naslov neće pomoći ako sama stranica ima loš kvalitet sadržaja. Isto tako, veliki broj povratnih linkova neće pomoći ako su to linkovi lošeg kvaliteta. Međutim, ako imate nekoliko pozitivnih faktora to onda svakako može da vam poveća šanse za uspeh. Što se tiče negativnih faktora, oni očigledno mogu da pogoršaju vaše šanse.

On The Page faktori rangiranja

Ovi faktori su u potpunosti pod kontrolom izdavača. Koju vrstu sadržaja objavljujete? Da li pružate odgovarajuće HTML tragove koji pomažu pretraživačima pri utvrđivanju relevantnost vašeg sajta? Da li vaša arhitekturu sajta pomaže ili odmaže pretraživačima?

on-the-page-short

Off The Page faktori rangiranja

Ove faktore izdavač ne može direktno da kontroliše. Pretraživači ih koriste jer su odavno naučili da sami signali izdavača ne pomažu u utvrđivanju relevantnosti. To je iz razloga jer će mnogi izdavači da se potrude da izgledaju relevantnije nego što jesu.

Što je još važnije, sa milijardama web stranica koje treba sortirati, gledaju li se samo On The Page faktori, izostat će relevantnost i kvalitet tako da je potrebno gledati više faktora kako bi se bolje procenilo koje su najbolje stranice za neku određenu pretragu.

off-the-page-short

Violations (Kršenja)

Nemojte praviti greške. Pretraživači žele da ljudi optimizuju stranice pružajući im pomoć direktno o SEO tehnikama, jer dobar SEO pomaže u poboljšanju njihove liste.

Međutim, postoje neke tehnike koje se smatraju za “spam” ili “black hat”, a to su tehike koje, ako vas pretraživači otkriju da ih koristite, ne samo da će rezultirati oduzimanjem ili smanjenjem vašeg PageRank-a, nego se možete suočiti sa potpunom zabranom tj. izbacivanjem sa stranica rezultata pretrage.

violations-short

Blokiranje

Blokiranje je nova klasu signala za rangiranje. Ovo se odnosi na to da sada korisnici koji vrše pretragu mogu sami da odluče da im se neka stranica određenog web sajta ne sviđa, čak i ako ti web sajtovi ne krši nijedno od tradicionalnih spam pravila.

Blokiranje ima veliki uticaj na ono što pojedinac koji je blokirao određenu stranicu vidi, ali takođe ima uticaj i na ono što svi ostali korisnici koji vrše pretragu vide.

blocking

Težina faktora

Svi prikazani faktori nalaze se na skali od jedan do tri, kao što je prikazano u gornjem desnom uglu svakog faktora. Tri se smatra najvažnijim, i to je nešto na šta bi trebali posebno da obratite pažnju jer ima veći uticaj od ostalih faktora. To naravno ne znači da ostali faktori nisu važni.

Faktori kršenje i blokiranje su označeni u negativnim brojevima, a oni faktori koji imaju oznaku negativno tri, su najgori.

Ispod možete pogledati još jedan grafikon koji pokazuje procentualnu segmentaciju Google algoritma na nekoliko komponenti.

graph-overall-ranking-algorithm