U samo dva tjedna, Google-ova nova društvena mreža, Google +, je uspjela da dostigne brojku od 10 milijuna korisnika, iako se još uvijek nalazi u testnoj fazi. Ako ste jedan od onih koji je dobio pozivnicu, onda imate dosta toga što trebate naučiti, od postavljanja vašeg računa pa do podešavanja postavki privatnosti.

Kada ste se upoznali sa osnovama Google + spremni ste učiniti korak više, evo pet savjeta koji će vam u tome pomoći.

Kako Bookmark-ovati Google + postove?

Google + još uvijek nema "Favorite" gumb, koji ima Twitter, ali ipak postoji način na koji možete da spremite zanimljive postove koje bi čitali kasnije. Evo kako ćete to učiniti.

Prvo, otvorite vašu Circle karticu. Napravite novi krug i dajte mu ime, na primjer "Bookmarks", i ne dodajite nitkoga u njega.

Kada vidite post koji želite bookmark-ovati i spremiti za kasnije, pritisnite gumb Share na dnu posta i dijeliti ga samo sa svojim praznim Bookmark krugom.

Za pregled ažuriranja koje ste označili, kliknite na Bookmark krug na lijevoj navigaciji da biste vidjeli njegov stream, koji će sadržavati sve postove koje ste spremili. Da biste uklonili post, kliknite na padajući izbornik u gornjem desnom kutu, a zatim odaberite opciju "Delete this post."

Kako pratiti svoju Google + statistiku?

Google + statistika prati Top 100 Google + korisnika (ovisno o broju sljedbenika), a omogućuje vam i praćenje vlastite statistike, poput toga koliko ljudi vas je dodalo u svoje krugove, kako napredujete i kako ste rangirani na popisu popularnih Google + korisnika.

Da biste dobili svoju vlastiti statistiku, morate povezati svoj Google račun sa web sajtom.

Također, na Google + Statistics: Pregledajte popis trenutnih Top 100 Google + korisnika, pratite Google + statistiku, kao što su je omjer muškaraca i žena i uzmite Kod sa kojim ćete promovirati svoj Google + račun na svom sajtu ili blog widgetu.

Kako podesiti privatnost na svom profilu?

Možda ste već pregladali glavne ostavke privatnosti Google +, ali vi također možete modifikovati tko može da vidi neke podatke na vašem profilu.

Ako želite da samo vaše informacije o zaposlenju i zanimanju budu vidljive onima iz Friends kruga, onda treba da posjetite svoju profil stranicu i kliknite na Edit Profile. Kliknite na sekciju koju želite urediti, a zatim odaberite na padajućem izborniku "Anyone on the web".

Ovde možete odabrati i "Extended circles" i podesiti kako želite da se vaše informacije vide, razne mogućnosti su vam dostupne a jedina mogućnost koja trenutno ne postoji jeste da isključite pojedince.

Kako dodati Google +1 gumb na svoj Blog ili web sajt?

Google je u ožujku predstavio svoj +1 gumb, koji je dosta sličan Facebook "Like" gumbu. Sada sa pokretanjem Google + mreže, +1 dobiva na značaju pošto će na vašem profilu ostali moći vidjeti koji vam se članci sviđaju. Postoji nekoliko opcija za dodavanje Google +1 gumba na blogove i web stranice.

Za dodavanje na WordPress blog, posjetite WordPress Plugin Directory za upute i Kod za instaliranje Google +1 gumba.

Da biste dodali Google +1 gumb na vašu web stranicu, posjetite ovu Google stranicu za kreiraje prilagođenog gumba i za više informacija.

Kako poslati Google Feedback?

Ako ste imali dovoljno vremena za igranje sa Google + i imate neke ideje ili prijedloge, Google vas potiče da mu pošaljete povratnu informaciju (Feedback). Gore desno na vašeg Google + računu, kliknite na ikonu opcije i odaberite "Send Feedback".

Pojavit će se pop-up koji vam omogućuje da označite zaslon ili date prijedloge, koristeći alat za naglašavanje, okvir za tekst za opisom problema kao i alat za skrivanje vaših osobnih podataka.

Feedback alat sakuplja URL i naslove stranica koje posjećujete, preglednik i operativni sustav koji koristite, kao sve Google + browser extensions. Također prikuplja i HTML strukturu stranice i vašu email adresu.