Prilagodba postavki BIOS-a

Nakon instalacije OS na računalo, neke stvari u postavkama BIOS-a se mogu promjeniti pa tako, ako držite DEL tipku pri pokretanju računalo (ili što god je ključ za ulaz u vaše BIOS postavke), možete omogućiti stavku "Quick Boot" i postaviti da je vaš tvrdi disk “First Boot Device”. Uključena "Quick Boot" postavka će isključiti razne testove koje vaše računalo pokreće pri paljenju a “First Boot Device” govori vašem računalu da ne traži CD ili neki drugi medij pri pokretanju već da odmah pokrene OS sa tvrdog diska.

Pročistite programe koji se lansiraju pri pokretanju računala

Jedan od najvažnijih načina koji potvrđeno ubrzava boot proces (podizanje OS računala) jeste taj da vodite računa o tome da se pri tom procesu pokreću samo neophodni program. To možete učiniti tako što kliknete na Start/Run i ukucate msconfig i otvorite karticu Startup. Ovdje ćete vidjeti spisk aplikacija, šta one rade, tako da ćete znati koje možete isključiti a koje ne. Na primjer, Skype aplikacija nije neophodna pri pokretanju računara pa je stoga poželjno da ona bude isključena iz Startup-a.

Podesite "timeout value"

Ako koristite dva operacijska sustava na svom računaru, vaš boot meni vjerojatno ima "timeout value", što je vremenski period u kom treba da se odlučite koji OS da se pokrene a ako se u tom vremenu ne odlučite bit će pokrenut default OS. Na Windows-u, ova "timeout value" je 30 sekundi. Da biste promijenili ovu vrijednosti, u msconfig kliknite na BOOT.INI i promijenite broj u timeout okviru.

Onemogućite hardver koji ne koristite

Vaše računalo učitava veliki broj driver-a pri pokretanju od kojih mnoge čak i ne koristite. Odite u Device Manager i pogledajte da li imate neki hardver koji ne koristite, na primjer Floppy drive, Bluetooth kontroler, modem ili virtualni Wi-Fi adapter i ostalo. Desnom tipkom miša kliknite na unos koji želite onemogućiti i kliknite na "Disable".

Izbrišite fontove koje ne trebate

Windows učita fontove pri pokretanju i time utječe na vrijeme učitavanja OS. Ovi jeste sada manji problem nego što je nekad bio, ali on još uvijek utječe na vrijeme učitavanja. Windows 7 učitava više od 200 fontova pri pokretanju, čak i više ako ste instalirali Microsoft Office. Velika većina korisnika koristite veoma mali broj tih fontova, tako da ih možete sakriti kako bi ubrzali boot proces. U sustavu Windows 7, otvorite Fonts folder i markirajte sve fontove koje ne trebate. Zatim kliknite na "Hide" gumb. Ako vam ikada zatrebaju ovi fontovi, možete ih vratiti, a Windows ih neće učitavati pri pokretanju. Imajte na umu uklanjanje nekoliko fontova vjerojatno neće napraviti primjetna razliku ali da hoće uklanjanje nekoliko stotina.

Nadogradnja RAM-a

Instaliranje više RAM-a je uvijek bio učinkovit način ubrzavanja računala. RAM je prilično jeftin pa stoga nema razloga da ga ne kupite. Postupak nagogradnje RAM je prilično jednostavan i brz.

Dodjelite računalu statičku IP adresu

Kada pokrećete vaše računalo, on troši značajno vrijeme tražeći od mreže IP adresu. Dodjeljujući vašem računalu statičku IP adresu izbječi ćete ovaj process i uštedjeti na vremenu.

Instalirajte SSD

Usko grlo današnjih računala vjerojatno je tvrdi disk. Vjerojatno najbolja nadogradnja koju možete učiniti na vašem računalu jeste SSD, čija je karakteristika super-brzo čitanje i koji stoga znatno ubrzava vaše računalo. SSD nije ni malo jeftin ali razlika koju on donosi u brzini će vas zasigurno zapanjiti.