Nezavisno testiranje sprovedeno od strane NSS Labs došlo je do nalaza da je sistem koji se koristi u Internet Explorer 8 i 9, izrazito superioran u blokiranju napada sa društvenih medija, u poređenju sa svojim konkurentima u Chrome-u, Firefox-u i Safari-u.

Ocenjujući pretraživače protiv skupa uzoraka Evropskih malware URL-ova tokom 19 dana,stopa blokiranja IE 8 je bila 90 odsto, ostavljajući Chrome 10, Firefox 4 i Safari 5 u daleko iza sebe sa po 13 odsto svaki. Opera, koja koristi tehnologiju iz antivirusne kompanije AVG, bila je poslednja na ovom testu sa samo 5 odsto.

Prilikom procene IE 9 sa uključenom aplikacijom za filtriranje, rezultati su bili još dramatičniji, blokiranje je bilo 100 odstotno.

Internet Explorer na ovim rezultatima može da zahvali dvema ugrađenim tehnologijama: SmartScreen URL Filter, sistem baziran na Cloud-u koji proverava URL u glavnoj bazi podataka. Ovo je prisutno i u IE 8 i IE 9 i izgleda da radi skoro identično u oba.

Pored toga, IE 9 je dodao i drugi sistem, SmartScreen Application Reputation koji nudi korisniku pretraživača izuzetno efikasan nivo zaštite pri preuzimanju sa Interneta. Chrome, Firefox i Safari svi koriste Google-ov sistem za proveru URL adresa Safe Browser Feed koji baš i ne radi onako kako se očekivalo.

Važna dimenzija testiranja je bilo i merenje prosečnog vreme reagovanja za blokiranje zlonamernih programa, u osnovi, to je vreme koje je pretraživaču potrebno da bi dodao problematični sajt na listu blokiranih sajtova.

IE 9 sa uključenim SmartScreen Application Reputation dobio je najvišu ocenu, dodajući sajtove bez odlaganja, ni jedan drugi pretraživač nije bio ni blizu ovakvog rezultata.