Dva mjeseca nakon što se Apple pridružio Bluetooth Bordu, lansirani su prvi pravi Bluetooth 4.0 uređaji, novi MacBook Air i Mac Mini 2011.

Proizvodi su došli samo godinu dana nakon službene objave njihove specifikacije i ovo brzo Apple-ovo usvajanje Bluetooth 4.0 se može povezati sa željom da kompanija iskoristi ovu tehnologiju i u dolazećem iPhone 5 uređaju kako bi on mogao to koristiti sa barem jednim Apple proizvodom. Ovo može da se protumači i kao odustajanje od usvajanja NFC-a (Near Field Communication).

Apple je odlučio zaobići Bluetooth v3.0 + HS i napraviti značajan iskorak od četiri godine starog v2.1 + EDR (koji se koristi u Apple proizvodima kao što su iPhone 4 i Macbook Pro) na Bluetooth 4.0, postavši tako prvi proizvođač koji je to učinio.

Ključna značajka Bluetooth 4.0 je njegova "Bluetooth Low Energy" ili BLE tehnologija, koja omogućuje Bluetooth uređajima da komuniciraju sa oko polovinom energije koju troši "klasični" Bluetooth, te je dizajniran za korištenje u uređajima koje napajaju baterije male snage.

Ostale karakteristike uključuju mnogo veći domet, do 200 metara, 128-bitni AES sa Counter Mode CBC-MAC i aplikacijski sloj korisnički definirane sigurnosti, latenciju od 6ms (što je velika razlika u odnosu na 100ms za klasični Bluetooth).

Slaba točka BLE je i dalje njegova brzina prijenosa koja je jedna desetina pune Bluetooth brzine s tim da Bluetooth 4.0 nudi mogućnost prebacivanja između moda male snage i visoke snage, baš kao kod mijenjanja brzine CPU-a u primarnom modu ili battery modu.

BLE se uspoređuje sa ostalim pozitivnim industrijskim standardima pošto ne zahtijeva nikakvu dodatnu infrastrukturu, a sumnja se da bi čak mogao da se koristiti kao konkurencija NFC-u.

Vrlo lako može da se desi da Apple odluči da bude pionir sa ovom tehnologijom, protiv svih izgleda i konkurencije (Google, Nokia, Samsung), koji su već prihvatili NFC. Umjesto da koristi dva odvojena čipa, jedan za NFC i drugi za tradicionalni Bluetooth, Apple bi sada mogao koristiti samo jedan. Ovo elegantno rješenje bi moglo da uštedi prostor i smanji potrošnju energije.