Zakon Evropske Unije o zaštitnom znaku odnosi se na prodaju na eBay, tako da kompanija eBay mora pomoći u identifikovanju prodavaca koji ne poštuju zakone, glasi u presudi Evropskog Sud objavljenoj juče.

Presuda Evropskog Suda je deo slučaja koji se protiv eBay vodi u Velikoj Britaniji a kojeg je pokrenuo francuski proizvođač kozmetike L'Oreal.

U ovom slučaju se pokrenulo pitanje primene EU zakona o zaštitnom znaku koje je Britaniji Visoki Sud odlučio da prosledi Generalnom Sudu, koji je najveća sudska instance EU, i koje može imati posledice na svakoga ko se bavi online prodajom proizvoda sa zaštitnim znakom bez odobrenja vlasnika brenda.

Ova odluka Suda je značajan napredak u borbi sa falsifikovanim brendovima i proizvodima na Internetu, izjavila je portparolka L'Oreal-a,putem e-maila.

Francuski proizvođač kozmetike je optužio eBay za umešanost u kršenju zakona o zaštitnom znaku koje je su počinili njegovi korisnici, i tvrdi da kompanija ne čini dovoljno da spreči prodaju falsifikovane robe.

Ali, tužba kompanije L'Oreal ne odnosi se samo na prodaju falsifikovane robe, ona takođe želi da zaustavi online prodaju određenih originalnih L'Oreal proizvoda.

Kompanija pozdravlja odluku Suda da se Nacionalnim Sudovima dozvoljava da zaustave e-commerce platforme u prodaji originalnih proizvode koje njihov proizvođačač nije planirao za prodaju u Evropskoj Uniji,

istakla je portparolka kompanije L'Oreal.

Nakon ove presude, online tržišta kao što je eBay, morati će primenjivati EU zakon o zaštitnom znaku čak i kada su prodavci izvan EU, a njihova roba i reklame namenjene potrošačima u Evropskoj Uniji.

Sud je takođe smatrao da su ovakva online tržišta odgovorna kada igraju aktivnu ulogu u prodaji koja im daje znanje o takvim detaljima, na primer kada prodavcima pomažu u optimizaciji prezentacije njihove ponude i ostalo.

Na kraju, Sud je presudio da Nacionalni Sudovi moraju biti u stanju da narede online tržištima da zaustave kršenje zakona o korištenju zaštitnog znaka, i spreče dalja kršenja, što podrazumjeva da mogu narediti online tržištima da otkriju identitet svojih korisnika koji vode neka takva poslovanja.