Kompanija Electronic Arts (EA) objavila je da je dogovorila stjecanja gaming kompanije PopCap Games sa kojom planira da proširi svoju ponudu igara za web i mobilne uređaje kao što su smartphone i Tablet.

EA kupuje PopCap za 750 milijuna dolara plus višegodišnji procenat od zarade. Sporazumom je precizirano da isplata bude 650 milijuna dolara u gotovini i 100 milijuna dolara u dionica. Što se tiče procenta od zarade, prodavači kompanije PopCap će imati pravo na dodatnu naknadu u gotovini, ovisno o određenim ne-GAAP (opće prihvaćenim računovodstvenim načelima) koji će se uzimati u obzir do prosinca 2013 godine.

EA već ima širok spektar igara za računala, konzole za igranje, mobilne uređaje i sajtove za društveno umrežavanje. Neke od poznatijih EA igara su Sims, Need For Speed, Star Wars i sportsko-tematske igre. PopCap Games će dodati niz popularnih casual igara, kao što su Bejeweled i Zuma.

Casual igre koje ne zahtijevaju ekstremnu grafiku sve više se koriste na smartphone i Tablet uređajima. Ove igre su u nekim zemljma rangirane kao aplikacije koje se najviše preuzimaju sa Apple App Store.

Kompanija Gartner je prošlog tjedna izjavila da će svjetska potrošnja na elektronske gaming proizvodi oge godine dostići 74 milijarde dolara, ali i dalje rasti s rastućim usvajanjem mobilnih uređaja.

EA očekuje se ova transakcija završi u kolovozu ove godine.