Facebook je odlučio da počne da plaća hakerima za pronalazak bugova na njegovom web sajtu. Najpopularnija društvena mreža tako je krenula stopama kompanije Google i Mozilla injihovog "Bug Bounty" programa. Na primjer, hakeru koji otkrije bug koji utječe na sigurnost,neki scripting nedostatak ili sl., Facebook će platiti 500 dolara. Ako se potvrdi da se radi o zaista značajnim nedostacima, Facebook će platiti mnogo više, detalji nisu precizirani.

Facebook će lansirati novi Whitehat haker portal gdje će svi zainteesirani moći da se prijave za program i prijavljuju pronađene bugove.

Mnogi hakeri rado prijavljuju greške koje pronađu u softveru ili web stranici i tako stiću ugled kod drugih. Pronalaženje značajnog buga na sajtu kao što je Facebook može pomoći u hakerskoj karijeri, pa i slavni, jer će tako nešto veliki broj medija prenijeti milionskom auditoriju.

U posljednjih nekoliko godina, kompanije su pokretale ovakve programe poticanja hakera za pronalazak bugova kako bi oni šutjeli o problemima koje su pronašli, sve dok se oni ne saniraju. Pa tako, kompanija Google plaća između 500 i 3,133.70 dolara, ovisno o težini pogreške.

Google je počeo plaćati za pronađene greške u browser-u početkom 2010 godine, a zatim je u studenom proširio taj program na sva svoja web svojstva.

Ovaj nagradni program je Google-u pomogao da otkrije veliki broj grešaka u programiranju u posljednjih osam mjeseci, od kojih je većina bila u Google-ovim manje poznatim proizvodima. Vrlo smo zadovoljni uspjehom našeg programa za otkrivanje pogreški i ranjivosti do sada. Mi smo već dali 300.000 dolara za razne zanimljive pogreške,

priopćio je glasnogovornik kompanije Google.

Facebook navodi da trenutno ima između 30 i 50 kontakata svaki tjedan sa hakerima koji ga obavještavaju o bugovima koje su uočili a većinom se radi o cross-site scripting ili cross-site request. To su vrlo uobičajene pogreške u Web programiranju koje prevaranti mogu zlorabiti protiv korisnika Facebooka.

Facebook održava dobre odnose sa hakerskom zajednicom, pa tako već dvije godine učestvuje u sponzoriranju hakerske Defcon konferencije. Na pitanje da to obrazloži, predstavnici Facebook-a navode da je to odlično mjesto za regrutiranje novih talenata i educiranja njihovih djelatnika sigurnosti. Također ističu da ni na jednu drugo konferenciju ne šalju tako veliki broj ljudi, niti se toliko pripremaju, kao što je to slučaj sa Defcon konferencijom.