Ključne reči su centar svake kampanje plaćene pretrage. Izbor ključnih reči dovodi potrošače koji će videti vaše oglase i početi graditi svoja očekivanja oko usluga koje nudite ili roba koje prodajete.

Prava ključna reč u pravo vreme može dati izuzetne rezultate, pa stoga evo pet stvari koje treba imati na umu prilikom odabira ključnih reći za plaćenu pretragu.

Faktori za odabir ključnih reči

Ključne reči su od ključne važnosti za kampanju pretrage tako da morate biti temeljiti pri odabiru ključnih reči. Stvari koje treba da utiču na vaš izbor su:

  • Godišnje doba
  • Konkurencija
  • Geografske varijanse

Ovi faktori pomažu da shvatite kako ćete možda moći da iskoriste prednosti ključnih reči koje želite da ciljate. Na primer, Google Insights je besplatan alat koji vam pomaže da razumete koje se nove ključne reči traže a to će vam sigurno dati bolji osećaj kod novih varijanti ključnih reči.

Iskoristite tipove podudaranja za kontrolu Iskustva

Potpuno podudaranje je odličan način da kontrolišete šta korisnici vide kada traže vaše proizvode. Nikada ne morate da pogađate šta je njihovo iskustvo, zbog čega prodavci osećaju veoma prijatno.

Međutim, drugi tipovi podudaranja pružaju uvid u druge varijante ključnih reči koje potrošači koriste a o kojima baš i niste razmišljali. Ponekad su to ključne reči za koje ćete želeti da imaju negativno podudaranje, a ponekad će to biti sjajne nove ključne reči koje će dodati inkrementalni volumen na vaš nalog. Koristeći izvještaj o upitima pretrage će vam pomoći da pređete kroz ostale varijacije ključnih reči što će vam dodatno pojasniti ponašanje potrošača.

Ne zaboravite korisničko iskustvo pretrage na više uređaja

Mobilni i tablet uređaji čini otprilike 10 do 15 odsto ukupne pretrage. Posebno je važno da zapamtite da potrošači pretražuju drugačije kada se koriste ovim uređajima.

Dužina ključnih reči se različita za mobilne uređaje zbog veličine ekrana. Mobilni korisnici unose upite pretrage sa mnogo više grešaka u pravopisu. Veoma je važno da napravite istraživanje ključnih reči imajući ove specifičnosti na umu.

Probajte nove Google beta

Promena je jedina stvar koja je konstantna u pretrazi. U poslednjih godinu dana, Google je objavio neka poboljšanja koja se tiču ciljanih ključnih reči i koja su dala dodatne kontrole za korisnike. Oglašivači bi trebalo da ih testiraju na kontrolisan način kako bi bolje razumeli potencijal uticaja na njihovo poslovanje. Jedan takav primer je modifikator širokog podudaranja. On obezbeđuje bolju kontrolu nad mestima na kojima se vaši oglasi prikazuju u odnosu na široko podudaranje, ali sa širom distribucijom od podudaranja fraza.

Konstantan rad

Potrošača i algoritmi se stalno menjaju. Ne možete jednom podesiti a potom zaboraviti na vašu listu ključnih reči. Potrebno je pratiti trendove i razumeti da će se vaša lista ključnih reči menati tokom vremena u zavisnosi od performansi i podataka koji se vide iz kampanja.

Istraživanje ključnih reči se možda čini jednostavnim, ali nije to baš toliko lako. Prateći nekoliko jednostavnih koraka pomoći će vam da ostanete na vrhu liste ključnih reči, da budete više fokusirani na cilj koji će vam pomoći u ostvarivanu poslovnih ciljeva.