Kao odgovor na Google +, Google-ovu društvenu mrežu koja je trenutno u fazi ograničenog beta testiranja, Facebook je preduzeo neke dramatične korake. Facebook je blokirao alate koji omogućavaju jednostavnu migraciju na Google + i angažirao PR tvrtku da diskreditira Google +.

Facebook je, na mnogo načina, jedina prava prijetnja Google-ovom carstvu na web-u. Iz tog razloga, ne iznenađuje ovaj novi pokušaj Google-a da što dublje uđe u prostor društvenog umrežavanja u kojem lidersku poziciju drži Facebook sa fenomenalnih 750 milijuna korisnika. Google + mreža ima velikih sličnosti sa Facebook-om pa postoji velika opasnost da se jedan broj korisnika, sa svojim kontaktima, jednostavno premjesti na Google +, kada on postane javno dostupan.

Da se to ne bi desilo, Facebook je blokirao Chrome ekstenziju pod nazivom “Facebook Friend Exporter”. Ova ekstenzija se može koristiti za brzi uvoz informacija prijatelja kao što su kontakte informacije i rođendani, na Gmail a samim tim i na Google +. Prema nekim navodima, Facebook provodi mehanizam proporcionalnosti koji ako posjetite 5 prijatelja u kratkom vremenskom razdoblju, uklanja e-mail polje. To sprječava rad ekstenzije.

Također, Facebook je unajmio tvrtku za odnose s javnošću, Burson-Marsteller, koja treba da pokušava pokrenuti kampanju protiv Google +.

Novinar Chris Soghoian, specijalista za pitanja privatnosti, navodi da mu je tvrtka Burson-Marsteller tražila da objavi priče o zabrinutosti oko Google + privatnost. Tvrtka Burson-Marsteller je čak ponudila da sama napiše priču a on samo da stavi svoj potpis kako bi priča dobila vjerodostojnost.

Ovo nije prvi put da tvrtka za odnose sa javnošću, Burson-Marsteller, radi ovakve stvari. Početkom godine, desio se skandal u kom je Facebook uhvaćen u vođenju anti-Google kampanje koju je vodila tvrtka Burson-Marsteller. Tvrtka Burston-Marsteller je tada prihvatila odgovornost za nastalu situaciju. Unatoč ovom skandalu, Burson-Marsteller nije ništa preduzeo protiv sojih djelatnika a Facebook je i dalje nastavio da koristi usluge ove tvrtka za odnose s javnošću, kao da se ništa nije dogodilo.

Sada se priča ponavlja. Hoće li ovaj put biti posljedica ili će se sve završiti na moralnim osudama ostaje da se vidi.