Google je odavno opsjednut brzinom. To se vidi u svemu što rade. Nova usluga koju Google pokreće također se fokusira na brzinu, radi se o Page Speed Service, koji je najnoviji alat u Google-ovom arsenalu za ubrzanje Web-a. Ova usluga također spada u kompanijin najambiciozniji projekat po pitanju brzine.

Naime, o čemu se radi, kada se prijavite i pokažete DNS ulaz na vaš web sajt Google-u, on će omogućiti alat koji će donijeti sadržaj sa vaših servera, ponovo napisati vaš web sajt, te sadržaj ponovo posluživati ​​ali sa Google-ovih servera širom svijeta.

"Vaši korisnici će i dalje imati pristup vašem web sajtu kao što su imali i prije, samo sa mnogo bržim vremenom učitavanja," navodi kompanija Google. Oni ističu da primjenjuju najbolju praksu, koja se odnosi na web performanse, na sve stranice sajta i to rezultira poboljšanjem brzine učitavanja za 25 do 60 posto. Google omogućava da prvo isprobate i vidite koliko su u mogućnosti da ubrzaju vaše stranice prije nego što se odlučite da to uradite.

"Sada ne morate brinuti o CSS, sažimanju slika, predmemoriranje, gzipping resursima", navode iz Google-a. Kompanija navodi da će Page Speed Service za sada biti ponuđen ograničenom broju testera besplatno. Kada usluga bude konačno završena, Google će je naplaćivati ali ističe da će cijena biti "konkurentna".