Nakon pobjede u kvizu Jeopardy! našao je svoju primjenu u medicini, kao odličan dijagnostičar, a sada IBM priprema da njegovo njegovo superračunalo, nazvano Watson, pomogne revitalizaciji dva vrlo unosna tržišta: prodaje i korisničke podrške.

Prodavač može biti neraspoložen, ne znati odgovor na neka specifična pitanja, nervozan i slično, a sve to utječe na gubitak u prodaji. IBM Watson u tom segmentu može da bude od neprocjenjive koristi.IBM Watson, kao mašina koja pruža odgovore na pitanja, može se primijeniti na gotovo svakoj razini trgovine.

IBM Watson, kojeg pokreće Big Blue DeepQA softver, je u osnovi veliki search engine koji se može koristiti za odgovoranja na pitanja. Napunjen sa gigabajtima ili terabajtima sirovih podataka, kao što je opće znanje potrebno za kviz Jeopardy, simptomima za medicinsku dijagnozu, ili specifikacijama proizvoda za prodaju i podršku, i DeepQA će ih pretvoriti u korisne informacije. DeepQA također ima još jedan veliki kvalitet koji ga izdvaja od sličnih projekata: radi se o tome da on iznimno dobro razumije prirodni jezik, jezik kojim ljudi svakodnevno govore a ne samo tkz literarni jezik.

Jedini pravi problem kod DeepQA, odnosno hardvera koji ga podržava, je taj što je nevjerojatno skup, tako da je iz tog razloga upitna njegova masovnija primjena. IBM Watson se sastoji od ne manje od 10 server racks popunjenih sa Power 750 serverima, sa ukupno 2.880 procesorskih jezgara i 15 terabajta RAM-a. Točnu cijenu Watson-a IBM nije objavio, ali s obzirom da 32-jezgreni Power 750 server košta oko 350.000 dolara, a Watson ih ima 90, cijena instaliranja vlastitog Watson-a bi koštala oko 32 milijuna dolara.

Nema sumnje da bi Watson dao veliki doprinos prodaji i korisničkoj podršci ali je cijena ta koja koja trenutno ograničava njegovu primjenu.