Kompanija Nokia danas je objavila gubitak u drugom kvartalu uz drastičan pad prodaje smartphone uređaja.

Kompanija je objavila da je u drugom kvartalu imala neto prodaju od 9,275 milijardi evra, što je pad od 7 odsto u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije, ali je prodaja smartphone-a pala za neverovatnih 32 odsto, na 2,37 milijardi evra.

Nokia je objavila ukupni gubitak od 487 miliona evra. Poređenja radi, prošle godine je kompanija prijavila profit od 295 miliona evra, a prijavljen je i gubitak po akciji od 0,10 evra. Godinu dana ranije kompanija je imala zaradu po akciji od 0,06 evra.

Prodaja Nokia smartphone uređaja je u opadanju od 11. februara, kada je kompanija objavila da će koristiti Microsoft Windows Phone, kao operativni sistem za svoje buduće smartphone.Prosečna prodajna cena Nokia smartphone-a je smanjena za 3 odsto u odnosu na prethodni kvartal, kao nastojanje kompanije da privuće kupce. Takođe, prodaja i manje sofisticiranih mobilnih telefona je pala za čak 20 odsto, na 2,55 milijardi evra.

Kompanija Nokia trenutno se nalazi u sred tranzicije koja bi trebala njenu strategiju da je vrati na pravi put. Kompanija je napustila koncept koji se bazirao na smartphone uređajima koje pokreće Symbian OS prihvatajući partnerstvo sa Microsoft-om.

Kompanija očekuje da će svoj prvi Windows Phone uređaj predstaviti do kraja ove godine.

Izvršni direktor kompanije Nokia Stephen Elop u svom saopštenju navodi da Nokia ipak pravi rezultate koji su bolji od očekivanih, utirući put ka svojim strateškim ciljevima.

Iako su rezultati ovog drugog kvartala razočaravajući, mi ipak dobro napredujemo kroz tranziciju izvršavajući neophodne stvari koje su najvažnije za našu dugoročniju konkurentnost. Neki napredak je već vidljiv. Mi čvrsto verujemo da je naša nepokolebljiva posvećenost tome da učinimo neophodne promene u kompaniji Nokia pravi način da se nosimo sa konkurencijom u našoj industriji i donesemo dodatnu vrednost našim akcionarima,

navodi u svom saopštenju Stephen Elop.