Ako koristite Internet Explorer, vaš IQ je vjerojatno ispod prosjeka, tako barem tvrdi najnovije istraživanje.

AptiQuant, "psihometrijsko konsultantska" tvrtka koja pruža usluge istraživanja javnog mjenja za tvrtke, ponudila je online IQ testove za više od 100.000 ljudi. Posjetitelji su do ovih IQ testova dolazili ili organskim pretraživanjima ili putem reklama koje su se nalazile na drugim sajtovima, a tvrtka AptiQuant je vodila evidenciju o svakom pregledniku koji je korisnik testa koristio.

U prosjeku, Internet Explorer korisnici su prošli najgore, IE6 korisnici su na samome dnudok su IE8 korisnici nešto malo bolji. Firefox, Chrome i Safari su na sredini sa malom razlikom između njih. IE sa Chrome Frame i Camino su na samom vrhu, zajedno sa korisnicima Opere, koji su u prosjeku postigli najbolje rezultate IQ testova.

Istraživanje je pokazalo značajnu povezanost između kognitivne sposobnosti pojedinaca i njihovog izbora web preglednika,

zaključuje tvrtka AptiQuant.

Sada, može se tvrditi da je Internet Explorer najpopularniji web preglednik pa je najviše njegovih korisnika rješavalo ove testove, no, AptiQuant također pruža podatke iz sličnog istraživanja koje pokazuje da su 2006 godine korisnici Internet Explorera prošli odlično, iako je tada IE imao najveći udio na tržištu Internet preglednika.