Baidu i Microsoft su postigli dogovor po kom bi Bing engine pružao rezultate pretrage na engleskom jeziku za najveći Kineski pretraživač. Dalji detalji dogovora, uključujući i finansijski deo, nisu objavljeni.

Ovaj potez je logićan sled događaja nakon što je Google prošle godine odlučio da se povuče iz Kine, pošto je kompanija odbila da cenzuriše rezultate pretrage. Google.cn sada preusmerava posetioce na Google-ov sajt u Hong Kongu.

Najveći Kineski pretraživač Baidu drži oko 80 odsto tržišta pretrage. Baidu se nada da sa boljim rezultatima pretrage na engleskom jeziku korištenjem Bing-a, mogu još više povećati svoj udeo na tržištu.

Baidu je pored oog dogovora sa kompanijom Microsoft, nedavno napravila još jedan značajan poslovni potez. Prošlog meseca, objavjen je posao vredan 306 miliona dolara sa Qunar, koji je Kineski pretraživač za putovanja, tako da je sada Baidu postao njegov većinski vlasnik.

S druge strane, Microsoft bez ikakve sumnje želi da dobije što bolji pristup Kineskom tržištu koje ima oko 480 miliona korisnika Interneta, kao i da pokuša da smanji ogromno vođstvo Google-a na globalnom tržištu pretrage.

Prošlog meseca, Google je imao 91,28 odsto svetskog tržišta u odnosu na 3,24 odsto koliko je imao Bing. Ovi podaci su preuzeti sa sajta StatCounter GlobalStats.