Wikileaks-ov procesor za kartično plaćanje se priprema za pokretanje pravnog postupka protiv Visa Europe, MasterCard Europe i drugih posrednika u plaćanju nakon što su jednostrano prekinuli ugovor poslije objavljivanja Američkih tajnih diplomatskih depeša na sajtu Wikieaks.

DataCell želi da Visa Europe i MasterCard Europe omoguće nastavak obrade plaćanja, uključujući i donacije. Pripremljene su dvije građanske tužbe, a sprema se i tužba Europskoj Komisiji protiv MasterCard Europe i Visa Europe. Tužba Europskoj Komisiji će biti podnesena u četvrtak ako MasterCard i Visa ne popuste,

izjavio je odvjetnik Sveinn Andri Sveinsson.

Prema njegovim navodima, ove kompanije krše članove 101 i 102 Europskih pravila tržišnog natjecanja, što bi moglo rezultirati novčanom kaznom od strane Europske Komisije.

DataCell je Islandski data center operator i pružatelj usluge web hostinga, koji organizacijama kao što su WikiLeaks, koje nemaju trgovačke račune za prihvatanje kartičnog plaćanja, nudi te usluge uz određenu naknadu za obradu.

Visa ima 67,6 posto udjela na Europskom tržištu kartičnog plaćanja, a MasterCard 27,7 posto, što predstavlja kolektivnu tržišnu dominaciju koja stavlja DataCell i slične kompanije u nepovoljan konkurentni položaj,

navodi odvjetnik kompanije DataCell, Sveinn Andri Sveinsson.

Glasnogovornici kompanija Visa i MasterCard su priopćili da su primili pismo od odvjetnika kompanije DataCell ali da za sada ne mogu komentirati ovaj slučaj.

Sveinn Andri Sveinsson navodi da Wikileaks također priprema i dvije građanske tužbe, jedna će biti podnijeti Sudu u Islandu, a druga u Danskoj. Tužba u Islandu će tražiti odštetu od kompanija Visa i MasterCard. U Danskoj će se voditi proces zbog kršenja ugovora između DataCell i Teller, servisa za plaćanje preko koga su išla plaćanja i donacije Wikileaks-a. DataCell u tužbi navodi da su Visa i MasterCard naredili kompaniji Teller da obustavi obradu donacija kompaniji Wikileaks. DataCell imao ugovor s Teller-om za procesuiranje plaćanja koji je Teller prestao da poštuje 7. prosinca.