Piratske web stranice mogu biti na meti SAD-a i Velike Britanije bez obzira na to gdje su hostovane ili koje domene koriste, navode pravni stručnjaci.

Američka Agencija za Imigraciju i Carinsku Provedbu nastoji da takve stranice sa ilegalnim sadržajem obori pa je tako u jednoj akciji u Velikoj Britaniji identifikovan učenik kao vlasnik sajtova sa ilegalnim sadržajem koga sada očekuje izručenje, unatoč tomu što sadržaj nije hostovan u SAD-u.

Erick Barnett, pomoćnik zamjenika direktora Agencije za Imigraciju i Carinsku Provedbu, rekao je da su sajtovi koji koriste .Com ili .Net, dosta korektni igrači ali da ima i izuzetaka.

Prema definiciji, gotovo sva kršenja autorskih prava i zaštitnog znaka au transnacionalni. Postoji veoma mali broj domaćih sajtova koji krše prava intelektualnog vlasništva,

naglašava Erick Barnett.

Postoji bezbroj faktora na osnovu kojih neki Sud treba da odluči smatra li sebe nadležnim za neki ovakav slučaj a ključni faktor je gdje se šteta događa. Sajt se locira ne samo putem hostinga već i putem web adrese, Sudovi će pogledati na kom jeziku je sadržaj na sajtu, u kojoj valuti se vrši plaćanje i na koga su usmjerne reklame i po tom ustanoviti da li su nadležni ili ne,

izjavio je Iain Connor, partner u Britanskoj odvjetničkoj tvrtki Pinsent Masons.

23-godišnji student Richard O'Dwyer, sučeljava se s izručenjem SAD-u jer se utvrdilo da je njegov sajt TVShack.net povezan sa piratskim sadržajem.

Obitelj i obrana su postavili pitanje na osnovu čega SAD traži izručenje kada je sličan slučaj odbačen od strane Britanskih Sudova.

Zbog toga što je Richard O'Dwyer za svoj sajt koristio usluge Američke tvrtke Verisign, koji se ponaša kao službeni registar operator, pa je to ključna stvar zbog koje Američke Vlasti smatraju da mogu poduzimati određene akcije. Oni smatraju da su nadležni za ovakve slučajeve jer se koristi sistem za registraciju naziva domene koji se nalazi na teritoriji SAD-a. Izručenje je prirodna stvar jer je mišljenje da će ovakav slučaj lakše dobiti pred svojim Sudovima,

Iain Connor je odgovorio na pitanje roditelja.