Evropska Komisija je predstavila svoje predloge za smanjenje cena za mobilne telephone, poziva, SMS poruka i rominga za ljude koji putuju Evropom.

Cene rominga se veštački drže dosta visoko jer niko o operatera jednostavno nema podsticaj da smanji cene pošto i svi ostali jednako naplaćuju. Novi predlog koji je objavljen danas trebao bi da dovede do obaranja cena stimulišući konkurenciju na tržištu.

Na konferenciji za novinare, Evropski Komesar za digitalne agende, Neelie Kroes najavila je planove po kojima bi građani EU bili u mogućnosti da izaberu alternativni mobilni provajder isključivo za korišćenje u inostranstvu. Po prvi put bi operateri mogli biti prisiljeni da dozvole drugim kompanijama da obezbede roming uslugu njihovim klijentima, a telefoni bi se automatski prebacivali na alternativne mreže čim bi ušli u roming, bez promene SIM kartice.

Operateri bi takođe bili prisiljeni da postepeno smanjuju cene rominga kako bi do jula 2014 godine one bile 50 centi po megabajtu, 24 centi po minutu poziva, 10 centi po minutu za primljene pozive i 10 centi za SMS. Uredba bi se završila u 2016 godine, a Komisija se nada da će do tada biti dovoljno konkurencije na tržištu kako bi cene ostale niske.

Neelie Kroes ističe da će ovi novi predlozi morati biti odobreni od strane Evropske Unije pre nego što budu primenjeni, naglašavajući da su oni dizajnirani da ohrabre nove korisnike na tržištu, kao i da stimulišu tržišnu borbu.