Za ljude koji traže poslove za rad od kuće, affiliate marketing je odličan izbor. Možete raditi onoliko koliko želite a vaša online zarada bi bila izravni rezultat za napor koji ste uložili u svoj posao. Budući da postoji mnogo različitih metoda za uspjeh u affiliate marketingu, bilo bi dobro da znate osnovnu ideju koja stoji iza onih najvažnijih. Ovdje ćemo vas upoznati sa važnijim poslovnim modelima affiliate marketinga tako da možete odlučiti koji model odgovara vašem osobnom stilu.

Opća formula za uspjeh sa Affiliate marketingom

U osnovi, postoje četiri dijela svake affiliate marketing kampanje. Prvo, trebate odlučiti o niši ili industriji na koju ćete se bazirati i na osnovu koje ćete kreirati web sajt. Zatim, poraditi na prometu na vaš sajt. Nakon što dobijete promet, odabirate affiliate programe relevantne za vašu industriju koji će nuditi na prodaju proizvode ili usluge vašim čitateljima. Na kraju, pratit ćete svoje rezultate i isprobavati nove ideje kako bi vaš affiliate marketing poslovanje bilo što učinkovitije u dobivanju prometa i konverzije čitatelja u kupce.

Različiti modeli za dobivanje web prometa

Web promet možete dobiti iz mnogih različitih izvora, ali postoje nekoliko općih metoda za dobivanje prometa koji će vam donijeti uspjeha sa affiliate marketingom. Tu je izravni promet sa društvenih medija, videa ili offline letaka, plaćanje po kliku (PPC) tvrtkama za oglašavanje i promet koji dobivate sa tražilica. Možete koristiti jednu ili kombinaciju više metoda za dobivanje promet na vaš sajt.

Dobivanje izravnog prometa uključuje promociju vašeg sajta ljudima koji će vjerojatno željeti da ga posjete. Ako sajt na neki naćin prezentujete na sajtovima za društveno umrežavanje ili reklamirte offline, vi onda privlačite izravni promet. Kvaliteta prometa koji ste dobili sa ovom metodom ovisit će o tome što koristite da bi privukli ljude da posjete vaš sajt. Općenito, najbolje je koristiti ovu metodu kao dodatak za promet koji dobivate od PPC oglašavanja ili optimiziranja za tražilice (SEO).

PPC oglašavanje uključuje plaćanje tvrtkama za oglašavanje na njihovoj mreži. Princip je jednostavan, kada netko klikne na oglas za vaš sajt, vi plaćate za ta klik. PPC ima tu prednost da je u mogućnosti ciljati određene ključne riječi tako da se vaš oglas pojavljuje samo na relevantnim sajtovima, što drastično povećava kvalitetu prometa kojeg dobivate sa ovom metodom.

Dobivanja web prometa optimiziranjem za tražilice uključuje izgradnju autoriteta i povjerenja u očima algoritama tražilice, posebno se to odnosi na Google i Bing. Postoji veliki broj savjeta i taktika koje se mogu koristiti kao dio ukupne SEO strategije. Opća Ideja koja stoji iza SEO jeste da imate dobru navigacijsku strukturu sajta i mnogo povratnih linkova (backlinks), ili jednosmjerne linkove na vaš sajt sa drugih relevantnih sajtova.

Izbor dobrog Affiliate programa

Unutar industrije koju ste odabrali za vaš sajt i affiliate marketing kampanju, vidjet ćete da postoji veliki broj različitih affiliate programa koji vam stoje na raspolaganju. Prije nego što se odlučite za neki, bilo bi dobro da malo istražite i pročitate recenzije drugih affiliate-a kako bi saznali koje su razlike među programima. Najbolje je pronaći tri do pet dobrih programa koje potom treba da isprobate, a zatim vremenom to da smanjite na dva ili tri programa koji daju najbolje rezultate.

Optimiziranje i izgradnja online zarade

Nakon što ste podigli sajt, odabrali i pokrenuli affiliate program, vaš pravi posao tek počinje. U ovoj fazi affiliate marketing kampanje, vi ćete pratiti svoje rezultate i testirati nove ideje kako bi vidjeli da li postoji mogućnost za povećanje prometa i stope pretvorbe od prometa. Ovo je proces koji nikad ne završava, konstantno radite na njemu, gradeći vremenom svoju online zaradu.