steve-jobs-apple

Kada se Steve Jobs vratio u Apple 1997 godine, vratio se u mnoštvu loše koncipiranih linija proizvoda. Neki su bili preterivanje, a neki veoma glupi, a mnogi su bili loše usklađeni sa potrebama i željama potrošača. Za dobrobit kompanije Steve Jobs je obustavio dalju proizvodnju 5 proizvoda od kojih je jedan bio njegov.

The Pippin

pippin-onlinetrziste

Apple je razvio Pippin kao multimedijalnu platformu baziranu na PowerPC Mac, koju pokreće prilagođena verzija Mac OS. Iako je izgledao kao konzola za igre, zajedno sa kontrolerima koji liče na bumerang, sistem je bio namenjen više za “opštu” medijsku upotrebu. Naslovi za Pippin su se pokretali sa CD-ROM-a, a svaki je uključivao i operativni sistem, jer Pippin platforma nije imala u sebi prostor za skladištenje.

Jedina kompanija koja je licencirana platformu bila je Bandai 1994 godine, što je rezultiralo sa Bandai Pippin @World Player, koji je bio dostupan u beloj i crnoj boji. U to vreme na tržištu nije bilo mesta za četvrtu konzolu, na tržištu su dominirali Nintendo 64, Sony Playstation i Sega Saturn, sisteme koji su bili moćniji i već dobro integrisani u tržište.

Pippin je obustavljen 1997 godine, a u periodu od 1996 do 1998 godine prodano je manje od 12.000 proizvoda u SAD-u po ceni od 599 dolara.

The Newton

newton-onlinetrziste PDA je razvijen za vreme tadašnjeg direktora John Sculley-a, koji na svom izlaganju 1992 godine na Consumer Electronics Show u Las Vegasu isticao da će ovakvi uređaji jednog dana biti svakodnevnica.

Newton platforma je prvobitno bila zamišljena kao niz tableta, uključujući i 9” i 12” modele po ceni od 5.000 dolara, ali se na kraju rukovodstvo predomislilo plašeći se da će on biti konkurencija Mac-u, tako da su pokrenuli samo najmanje verzije, modele od 4.5” i 7”.

Prvi MessagePad pojavio se 1993 godine a ono što su mu mnogi zamerili bilo je slabo prepoznavanje rukopisa i kratkoća trajanja AAA baterije, međutim, početni set od 5.000 uređaja rasprodato je za samo nekoliko sati na MacWorld Boston u avgustu 1993 godine po ceni od 800 dolara. Newton nikada nije bio deklarisan kao neuspešan proizvod, niti je smatran velikim uspehom tokom svojih pet godina koliko je bio na tržištu. Kada se Steve Jobs vratio na mesto izvršnog direktora kompanije Apple, ugasio je Newton projekat koji nije bio njegov sopstveni, planirajući da kasnije predstavi sopstvenu liniju mobilnih uređaja.  

TAM (Mac model napravljen za dvadesetu godišnjicu kompanije)

Twentieth_Anniversary_Macintosh_onlinetrziste Kompanija Apple je u čast svoje dvadesete godišnjice, marta 1997 godine, izašla sa modelom koji je koštao 9.995 dolara. Od limo isporuke bele rukavicama kući podešavanje od strane čoveka u Tukedo običaju Bose zvučni sistem, TAM je vežba u višak. Postoji čak je za ručni zglob na tastaturi, jer sindrom karpalnog tunela je za siromašne ljude.

Ovaj Mac model je imao tastaturu sa zglobom, isporučivan je u limuzini sve sa čovekom u odelu i belim rukavicama koji je bio zadužen za kućno podešavanje kao i svučni sistem Bose. Međutim, njegova cena je bila enormna. Poređenja radi PowerMac 6500, kojeg je kompanija pokrenula mesec dana ranije sa gotovo identičnom konfiguracijom koštao je pet puta manje. Otprilike u isto vreme je Steve Jobs obustavio Newton programa i obustavio je i dalju proizvodnju TAM modela, u martu 1998 godine, a preostali računari su prodati po ceni od 1.995 dolara.

Mac klonovi

1994 godine, kompanija Apple je odlučila da je najbolji način da poveća svojih sedam odsto udela na tržištu da počne sa licenciranjem svog operativnog sistema drugim proizvođačima. Ugovori su podrzumevali naknadu za licenciranje i takse za svaki “klon” računar prodat od proizvođača među kojima su DayStar, Motorola, Power Computing i UMAX.

Kada su ovi klonovi stigli na tržište, Apple je video da licenciranje operativnog sistema nije povećalo udeo kompanije na tržištu nego su oni počeli da uzimaju njegov deo ionako skromne prodaje hardvera. Ugovor o licenciranju se odnosio samo na Apple System 7, tako da kada se Jobs vratio, otvoreno je kritikovao ovaj program odlučivši da pusti da ugovori isteknu ne nudeći nove licence za Mac OS 8.

The Cube

Apple_Cube_onlinetrziste Power Mac G4 Cube, računar upakovan u providnu plastičnu kutiju, dizajnirao je Jonathan Ive i lansiran je u julu 2000 godine. The Cube je uključivao 450MHz G4 procesor, 20GB hard disk i 64MB RAM-a po ceni od 1,799 dolara, međutim, nije imao PCI slotove nitii konvencionalne audio izlaze ili ulaze, favorizujući USB pojačavač i set Harman Kardon zvučnika. Prema nekim navodima, The Cube je u određenim krugovima industrije bilo poznat i pod nazivom „Jobs-ova beba”.

Kompanija Apple se nadala da će ovaj računar biti hit na tržištu, međutim veoma mali broj kupaca se odlučio za kupovinu računara koji je bio bez monitora pogotovo što su tada mogli da kupe iMac All-In-One, PowerMac G4 predstavljen mesec dana kasnije sa istim specifikacijama i za 1.599 dolara. Apple je pokušao sa smanjenjem cene ali ni to nije prošlo pa je Steve Jobs ukinuo proizvod tačno godinu dana nakon njegovog izlaska na tržište.