WSCC – Windows System Control Center

WSCC je besplatan, portable program za koji instalacija nije potrebna i koji vam omogućuje da instalirate, nadogradite, izvršiti i organizirate gotovo 300 alata za održavanja sa Microsoft Sysinternals i NirSoft suites, uključujući Disk2Vhd, Autologon and Autoruns. WSCC može instalirati i ažurirati podržane programe automatski. Alternativno, WSCC može koristiti HTTP protokol za download i pokretanje programa. Ekstraktujte sadržaj skinute zip arhive u bilo koji direktorij na vašem računalu. WSCC sprema te datoteke pod C: Program Files (x86) Sysinternals Suite, dok se NirSofts alati nalaze pod C: Program Files (x86) NirSoft Utilities. WSCC možete preuzeti ovde.

RichCopy 4.0

Vjerojatno ste upoznati sa Robocopy, command line "Pro" verzijom ugrađenog alata za prijenos datoteka programa Windows Explorer, koji sada ima i veliko UI sučelj, RichCopy 4.0. Ovaj izum Microsoft TechNet štedi vam u mnogome pomaže u provjeri i ponovnom pisanju command-nih linija. Evo zašto je RichCopy dobar alat:

  • Kopira podataka u redovitom rasporedu (npr. kopiranje datoteka sa HD na vanjski disk svaku večer).
  • vSerialize pristup disku: Optimiziraj pristupa disku za ATA uređaje preko USB.
  • Brži prijenos datoteka (u nekim slučajevima) tako što izbjegava system buffer za operacije na datotekama.
  • Kopiranje datoteka asinkrono korištenjem multiple threads.
  • Konfigurira time stamps, provjeru veličine datoteke i sigurnosne postavke.

Microsoft Standalone System Sweeper Tool

Ne tako skriveni, ali lijepo malo dragulj nonetheless.In slučaju duboke infekcije boot datoteka od strane virusa ili rootkita, skener u realnom vremenu malo šta da može učiniti. U tom slučaju, Microsoft Standalone System Sweeper Tool kreira bootable CD, DVD ili USB na kojem su smještene offline kopije sustava Microsoft Security Essentials, uključujući sve najnovije potpisa skinute sa MS servera.

VMMap – zavirite u memoriju vašeg računala

Jeste li se ikada zapitali koliko adresnog prostora, glavne memorije i virtualne memorije zauzimaju (koriste) pokrenuti procesi? VMMap ima odgovor na to ali i mnogo više od toga. VMMap daje grafički prikaz cijele memorije koji vam pomaže sa razumijete koliko svaki pojedinačni program koji pokrenete zauzima memorije.U donjem dijelu VMMap prikazani su detalji vezani za to koje se datoteke koriste u procesu i koliko memorije je zauzeto tim procesom.

Disk2VHD

Disk2VHD (također dostupan putem WSCC) klonira vaše fizičke particije u virtualnu hard disk datoteku (VHD) za uporabu u Windows Virtual PC ili pak za boot (VHD boot podržana je samo u sustavu Windows 7 Enterprise i Ultimate). U osnovi, sa alatom možete spremiti cijeli Windows OS, uključujući i sve programe, postavke i podatke, i boot-ati ga unutar virtualnog okruženja. Također, morate znati da Disk2Vhd ne podržava particije veće od 127 GB, a također klonira i cijelu particiju, uključujući i njen potpis, tako da možete naići na problem, ako pokušavate mount kloniranu ".vhd" datoteku sa sustavom koji ste prvo napravili.

Joulemeter

Da li vaša laptop baterija umire prerano? Da li vaš desktop troši mnogo više energije nego što bi zapravo trebao? Joulemeter je onda pravi alat za vas. Ovaj alat vrši monitoring ukupne potrošnje energije i pomaže vam u kalibriranju vaše laptop baterije. Također, sposoban je da prati potrošnju energije za svaki pokrenuti proces, idite na "Power Usage", unesite naziv neke od pokrenutih aplikacija ("skype.exe") i pritisnite "Start" i izmjeriti njezin ukupni utjecaj na potrošnju energije.

Microsoft Windows Performance Toolkit

Ovaj alat je jedan od najpouzdanijih testova brzine za točno mjerenje performansi računala u određenom vremenskom razdoblju. Za analizu korištenja računala tijekom određenog vremena, koristite "xperf-na DiagEasy" naredbu za start i "xperf-D trace.etl" za zaustavljanje. Često se koristiti za rješavanje problema oko usporavanja ili zaglavljivanja boot-up, shutdown, standby i hibernacije. IT profesionalcima omogućava da vide što je to što uzrokuje kašnjenja ili probleme. Jednostavno pokrenite XBootMgr.exe (preko komandne linije ili prečice) i koristiti parametre za testiranje vremena boot-a, shutdown, standby ili hibernacije. Nakon toga sa izbornika Start pokrenite " Windows Performance Analyze " za otvaranje ".etl" datoteka kako bi vidjeli u čemu je problem.

Screen Recorder

Ovaj besplatni mali rekorder nije baš Microsoft-ovo vlasništvo ali je sada dostupan za preuzimanje na TechNet i kombinirajne sa Windows Media Encoder. Ovaj rekorder snima ili cijeli zaslon ili samo jedan prozor i sprema ih u WMV format.

Autoruns

Ne postoji bolji način za upravljanja Windows boot-up od "Autoruns". Ovaj mali alat ne samo da vam pruža bolji način isključivanja neželjenih startup pokretanja (slično "msconfig") nego je sposoban za onemogućavanje rasporeda zadataka, drivers, codec, gadgeta, IE dodataka i još mnogo toga. Napomena: treba da budete oprezni kada nešto isključujete jer su mnogi drivers i usluge potrebni za pokretanje vašeg sustava.