Google je update-ovao svoje alate za podnošenje URL-a za indeksiranje. Novi alat, pod nazivom "Fetch as Googlebot" omogućava korisnicima da sada imaju svoj sajt pregledan mnogo brže. Alat se takođe može koristiti za brisanje trenutne keširane verzije vašeg sajta.

Ako želite brže da privučete pažnju Google-a na novi sajt ili stranice, "Fetch as Googlebot" funkcija je upravo ono što vam treba. Fetch vam omogućava da vidite sajt baš onako kako ga Google crawler vidi, i što je još važnije, omogućava vam da kažete Google-u da indeksira tu stranicu. Ako ste ažurirali veliku količinu sadržaja ili ste postavili otpuno novi sajt, možete čak submit-ovati „fetched“ stranicu kao i sve stranice koje su povezane sa njom.

U nastojanju da spreči spam-ovanje, Google je ograničio ukupan broj "Fetches" na 50 nedeljno. Prilikom submit-ovanja stranice i svih ostalih povezanih sa njom, ograničenje je na 10 mesečno.

Pored Fetch alata, Google je objavio novu „crawl request” formu. Nova forma je dizajnirana za stranice koje još nisu verifikovane. Treba reći da ograničenje koje važi za Fetch važi i za ovu formu.

Google je u poslednjih godinu dana drastično poboljšao svoju sposobnost brzog indeksiranja. To znači da ne morate dugo čekati da Google indeksira vaš sajt. Pitate se pa zašto onda ova nova funkcionalnost, pa na primer, ako imate stranicu sa sadržajem za neki događaj koji će se desiti za nekoliko dana, u tom slučaju je veoma pametno koristiti Fetch.

Takođe, ako imate potpuno nov sajt i nemate mnogo vidljivih dolazećih linkova, Fetch je onda pravo mesto za Google indeksiranje. Mnogi očekuju da će ovaj novi alat postati standardi deo postupka lansiranja sajta. Isto tako, ako želite da se oslobodite trenutne keširane verzije vašeg sajta, možete to uraditi sa funkcijom Fetch. Time što navodite Googlebot da pogleda vaš sajt obično ima za rezultat da će sadržaj biti ponovo proveravan u roku od 24 sata. Vaša keširana verzija sajta će zatim biti zamenjena, što vam omogućava da sakrijete neki pogrešan sadržaj.