Zloglasnog kralj spam-a Sanford Wallace, suočava se sa optužbama za prevaru zbog navodnog upadanja na tuđe Facebook račune i slanje 27 miliona spam poruka tokom 2008 i 2009 godine.

Sanford Wallace , 43 godine star, navodno je koristio phishing napade kako bi ukrao korisnička imena i lozinke od žrtava a zatim ih koristio za slanje neželjene pošte (spam) na zidove žrtava, navodi se u izjavi Američkog Ministarstva Pravde. Sanford Wallace je navodno ostvario online zaradu tako što je na prevaru dovodio web promet affiliate marketing kompanijama, koje plaćaju svoje članove po broju klikova koji dovode na njihove sajtove.

Optužbe koje su navedene u optužnici, podnesene su sudu 6. jula, ali su postale javne juče, nakon što se Sanford Wallace predao se Američkim vlastima.

Sanford Wallace je stekao slavu kao jedan od najglasnijih branilaca spama još od 90-tih i do sada se suočio sa brojnim civilnim tužbama zbog svojih aktivnosti, uključujući i tužbe koje su podneli MySpace i US Federal Trade Commission.

Međutim, ove je prvi put da se suočava sa krivičnim tužbama. Ako bude osuđen po svim tačkama optužnice, mogao bi biti osuđen na skoro 40 godina zatvora i novčanu kaznu od više od 2 miliona dolara.

Sanford Wallace, kojem je Sud početkom 2009 goin naredio da ne sme da pristupa Facebook-u, jer je sa društvene mreže slao spam, samo nekoliko meseci posle toga prekršio je tu zabranu tako što je otvorio i ažurirao račun koji je otvorio pod imenom David Sinful-Saturdays Fredericks . Facebook je podneo civilnu tužbu i dobio presudu od 711 miliona dolara.

Wallace je svoj nadimke "Spamford" i "kralj spama" zaradio još kao kao prvi čovek CyberPromotions, kompanije koja je odgovorna za slanje čak 30 miliona spam e-mailova dnevno, 90-tih godina.