Adobe Sistems je predstavio alat za pravljene web sajtova namjenjen onima koji ne žele da nauče Kod.

Kompanija uvodi novu aplikaciju pod kodnim nazivom Muse koja je izgrađena na njegovoj AIR platformi. Muse omogućuje korisnicima da kreirju i objavljuju web sajtove kao što bi sto radili sa kompanijinim InDesign ili Illustrator softverom. Adobe obećava da u mnogome pojednostaviti proces dizajnerima.

Kompanija navodi da je jedan od razloga za pravljenje jednog ovakvog alata proistekao iz sprovedenog istraživanja koje je pokazalo da većina proizvoda namenjenih web dizajnerima od korisnika zahteva da nauče Kod, što je nešto što može biti problematično za više od polovine anketiranih dizajnera.

Softver (za koji Adobe kaže da će dobiti novo ime kada izađe iz beta verzije) omogućava korisnicima da dizajniraju web sajt koristeći poznate Adobe alate, ugrađujući pozadine, zaglavlja, podnožja, menije i ostalo u WYSIWYG menije. Ostale stvari na sajtu, kao što su fotografije, mogu se potom prilagoditi u drugim dizajnerskim softverima kompanije, kao što je Photoshop. Celo vreme rada, Kod ostaje u pozadini, dizajner ga i ne vidi. Dizajneri mogu videti kako njihov rad izgleda tako što će ga probati kroz ugrađeni pretraživač baziran na Webkit, ili putem pretraživača koji je instaliran na računaru.

Muse se nudi kao samostalna aplikacije i nije dizajnirana za interakciju sa Dreamweaver-om, koji je drugi kompanijin softver namjenjen web dizajnerima. Znači, ne može, na primer, otvarati Dreamweaver fajlove, niti ima načina da se menja Muse Kod u Dreamweaver-u. Takođe, ovo početno izdanje ne sadrži ni templates.

Nakon završetka beta perioda, Adobe će ponuditi Muse kao servis na koji korisnici mogu da se pretplate, plaćajući 20 dolara mesečno za korišćenje, ili 15 dolara mesečno ako kupuju za celu godinu, tj. plaćajući ukupno 180 dolara. Kompanija priznaje da ovaj sistem možda neće svakome odgovarati ali napominje da ponuda servisa putem pretplate donosi i razne koristi za kompaniju.

Više o ovom novom alatu namenjenom web dizajnerima možete pronaći na Adobe stranicama.