Kompanija Google je danas objavila da je sklopila ugovor o kupnji Motorola Mobility, proizvođača mobitela i tablet uređaja, za oko 12,5 milijardi dolara.

Google je ponudio oko 40 dolara po dionici u gotovini i premiju od 63% u odnosu na zaključnu cijenu Motorola Mobility dionica u petak.

Motorola Mobility isključivo radi telefone i Xoom tablet sa Google Android operativnim sustavom. Ovaj sporazum o kupovini za Google mnogo znači jer će kompanija sada imati proizvođača hardvera sa kojim će raditi na daljem razvoju Android-a, a također će imati kontrolu nad impresivnim brojem patenata koji posjeduje Motorola. Motorola Mobility je početkom godine je objavila da posjeduje oko 24.500 patenata.

Kompanija Google navodi da će ovo stjecanje " doprinjeti jačanju Android-a i tržišno natjecanje u mobilnom računarstvu". Google također ističe da ovaj sporazum neće utjecati na način razvoja Android-a i da će operativni sustav ostati otvoren.

Google će zadržati Motorola Mobility, kao zasebnu kompaniju u kojoj će kako se navodi ostati njenih skoro 20.000 zaposlenih.

Kompletna transakcijebi trebalo da se završi krajem ove godine ili početkom iduće.

Motorola Mobility, koja je izdvojena iz svoje matične kompanije početkom siječnja, sastoji se od dvije skupine: Mobile Devices, koja proizvodi telefone, i Home, koja proizvodi set-top box i drugu IPTV opremu.