Firefox-6-onlinetrziste Mozilla je napravila više od hiljadu promena u najnovijoj verziji Firefox-a, a spomenut ćemo nekoliko zbog kojih vredi nadogradnja na verziju Firefox 6.

Brzina

Brzina je svakako prvi razlog za nadogradnju, iako je ta tačka po nekim pitanjima diskutabilna. Mozilla navodi da je brzina pokretanje Firefox-a 6 znatno bolja od prethodnih verzija, naročito ako korisnik koristi Firefox Panorama funkciju. Panorama omogućava korisnicima da organizuju kartice u grupe. Pošto je Firefox pokretao nekoliko grupa pri startanju, to je znatno opterećivalo taj proces u prošlosti.

Pooljšanje brzine u odnosu na spore performanse Firefox-a 5 je dobra vest za korisnike. Međutim tu je i problem sa tom brzinom jer su mnogi stručnjaci naveli primjer u kom je Firefox 6 zapravo sporiji od svojih prethodnika, a to je kada se vrednuju kroz benčmarking program koji se zove Peacemaker.

Peacemaker procenjuje performanse pretraživača koristeći Java. U test, ocenujući peformanse pretraživača, Firefox 6 je na kraju bodovan sa 4.572, što je nešto manje od Firefox 5, koji je bodovan sa 4.733. Poređenja radi, Internet Explorer 9 je postigao 4.830 a Chrome 8.400.

Kakav god da je rezultat testiranja ipak prema mišljenju korisnika, Firefox 6 je brži od svojih predhodnika.

Prikaz URL adresa

Još jedan razlog za prelazak na Firefok 6 je način na koji on prikazuje URL adrese u adress bar-u. Domen sajta je naglašen u odnosu na ostatak adrese pa tako na primer http://www.mozilla.com/en-US/firefox/6.0/releasenotes/, bi ovako izgledala.

Ovakvu funkciju Chrome i IE9 ​​imaju već neko vreme. Iako izgleda kao jednostavan dodatak, ipak se pokazao kao dosta koristan za brzo uočavanje problematičnih URL adresa, u slučajevima kada korisnik klikne na neki link u phishing poruci.

Bezbednost

Bezbednost Firefok 6 je znatno povećana sa novim funkcijama za davanje raznih dozvola koje omogućavaju korisniku da konfigurišu dozvole za neki sajt tako što će uneti "about:permissions" u adress bar. Sa ovim načinom korisnik može da konfiguriše stvari kao što su prihvatanje cookies, deljenje lokacije, pop-up prozore, lozinke i skladištenje podataka.

Sve ovo omogućava korisniku da ojača ukupnu bezbednost pretraživača, a takođe prepuštajući i da uklone ograničenja za sajtove u koje imaju poverenje. Izborom velikih ograničenja kao podrazumevane postavke bezbednosti za softver, korisnik može biti bolje zaštićen od slučajnih poseta zlonamernim web sajtovima i inficiranja malvare-om.

Nadogradnja na Firefox 6 je besplatna, potrebno je otići na Help/About Firefox i pretraživač će, slično Chrome-u da proveri da li postoji novija verzija koju će automatski preuzeti.