novine-onlinetrziste Prema najnovijim podacima koji dolaze iz comScore-a, promet na Europske novinske web sajtove je u porastu, kao i važnost koju za te sajtove ima najpopularnija društvena mreža na svijetu, Facebook.

Podaci pokazuju da je u lipnju ove godine, Facebook donosio najmanje 7,4% web prometa na pet najpopularnijih listova u Europi, što je gotovo dvostruko više u poređenju sa godinom dana ranije.

Njemački Bild bilježi najveće povećanje, njegov postotak web prometa sa Facebook-a je povećavan od 3% iz lipnja 2010 godine na 14% godinu dana kasnije. Zanimljivo je da je The Guardian, koji je u 2010 godini od svih Europskih listova imao najveći postotak web prometa sa Facebook-a, zabilježio najmanji rast, od samo 3,7%.

FacebooktoNewspaperSites_June2011-520x313

Sve u svemu, podaci comScore-a pokazuju da su Europski novinski sajtovi su povećali publiku za 11% u razdoblju između lipnja 2010 godine i lipnja 2011 godine. Web sajt Daily Mail-a, Mail Online nudi najpopularnije novinske stranice, sa 17,206 milijuna jedinstvenih posjetitelja tijekom lipnja, The Guardian i Bild su na drugom i trećem mjestu.

Screen-Shot-2011-08-18-at-15.15.49

Iako podatke comScore-a treba uzeti s rezervom, ipak ovaj trend rasta web prometa na novinske sajtove svakako treba da ohrabri novinske izdavače, koji u posljednje vrijeme bilježe pad prodaje tiskanih izdanja, da pronađu solidan način monetarizacije kako bi sa njim nadoknadili pad prodaje svojih tiskanih izdanja.