Vision Mobile je objavio izvješće na 45 stranica pod nazivom " Measuring the true openness of open source projects from Android to WebKit". U njemu je tvrtka prikazala osam mobilnih open source projekata, koje je ocjenjivala u smislu otvorenosti. Ovo istraživanje open source projekata je trajalo šest mjeseci. Nakon završenog istraživanja i mjerenja otvorenosti projekata, okruženje za razvoj softvera Eclipse je rangirano na prvo mjesto dok je za Google Android utvrđeno da je najmanje otvoren u poređenju sa osam ocjenjivanih open source projekata.

Vision Mobile navodi da je cilj istraživanja bio da rezultati pomognu u educiranju cijele industrije po pitanju open source. Naime, utvrđeno je da je jedan važan aspekt zanemaren, kako mjeriti otvorenost.

Otvorenost nadilazi licence koje određuju prava na korištenje, kopiranje i mijenjanje Koda. To uključuje upravljanje platformom koja diktira pravo da se dobije vidljivost, utjecaj, i stvaranje izvedenica (spin-off, aplikacija ili uređaja). Vision Mobile smatra da je upravljanje, a ne dozvola, ono što čini razliku između otvorenog i zatvorenog projekt.

Tvrtka kvantificira upravljanje uvođenjem Open Governance Index, mjere za otvorenost open source projekta. Indeks se sastoji od trinaest parametara kroz četiri područja upravljanja:

  1. Pristup: dostupnost najnovijeg izvornog koda, mehanizam za potporu daljeg razvoja, public roadmap, te transparentnost odlučivanja.
  2. Razvoj: mogućnost da programeri utječu na sadržaj i smjer projekta.
  3. Izvedenice: mogućnost da programeri stvaraju i distribuiraju izvedenice izvornog koda u obliku spin-off projekata, uređaja ili aplikacija.
  4. Zajednice: struktura zajednice koja ne pravi razliku između developera (programera).