Uprkos entuzijazmu, vrednost upućivanja sa društvenih medija je vrlo upitno. Tome u prilog ide i nedavna studija „Outbrain's Content Discovery and Engagement Raport” koja pokazuje da sajtovi sa velikim i dobrim sadržajem obezbeđuju mnogo angažovanije korisnike u poređenju sa onim sa društvenih medija.

Outbrain je kompanija koja pomaže povezivanje korisnika sa web sadržajem u kojem će uživati, na način sličan onom na koji Netflix preporučuje video sadržaj svojim korisnicima. Outbrain radi sa brojnim velikim izdavačima pa je ova studija bila fokusirana na ponašanje korisnika na sajtovima tih izdavača.

Konkretno, Outbrain pregledao 160 miliona sesija sa više od 150 sajtova klijenata kompanije. Outbrain je posebnu pažnju posvetio izvorima upućivanja (referrals) i kako se razlikuje ponašanje korisnika koji su upućeni sa različitih izvora. Ključni nalaz ove studije je da su linkovi koji dolaze sa sajtova koji imaju dobar sadržaj daleko vredniji od onih koji dolaze sa društvenih medija.

Linkove sa sajtova sa sadržajem možemo gledati kao vredniji kroz ukupni obim upućivanja: Inbound linkovi sa sajtova sa sadržajem čine 56 odsto upućivanja dok društvene mreže pružaju samo 7 procenata. Očigledno, permanent link na sajtu sa reputacijom ima veoma jaku vrednost kada je u pitanju povećanje prometa upućivanja a što je još važnije, korisnici su mnogo angažovaniji.


Kao što možete videti na slici, upućivanje koje dolazi sa sajtova sa sadržajem obezbeđuje i najveći broj prosečno pregledanih stranica i najniži prosečan bounce rate, korisnici koji dolaze sa drugih sajtova sa sadržajem se drže zajedno. Ovo svakako ne treba shvatiti da treba odustati od angažovanja na društvenim medijima već da treba da se fokusira na izgradnju vrednih linkova na sajtovima sa reputacijom. Izgradnja linkova je još uvek jedan od ključnih elementa u izgradnji obima i vrste web prometa koji želite.

Spisak 20 najboljih izvora prometa koje je sastavio Outbrain izgleda ovako: