Google je javno optužio svoj konkurente, Microsoft, Oracle i Apple, da vode "neprijateljsku, organiziranu kampanju protiv Android-a, služeći se lažnim patentima."

Validnost Android-a dovodi se u pitanje u brojnim slučajevima kršenja prava patenta, od Apple-ovog blokiranja prodaje Samsung Galaxy Tab u Australiji, Microsoft-ovog naplaćivanja licenci od najmanje pet Android proizvođača, pa do Oracle-ove tužbe protiv Google-a za korištenje Java.

Glavni pravnik kompanije Google, David Drummond, javno je iznio optužbe protiv konkurencije prozivajući kompanije Microsoft i Apple da su se udružile u kupovini patenata koji su bili vlasništvo kompanije Nortel izdvojivši 4,5 milijarde dolara, što je bila bolja ponuda od ne koju je ponudila kompanija Google.

David Drummond optužuje kokurente da su kupili Nortel patente "samo iz razloga da ih ne bi kupio Google", i osim što "traže pristojbu od 15 dolara za licenciranje svakog Android uređaj, a sa ovom kupovinom pokušavaju proizvođačima učiniti još skupljim licenciranje Android-a (koji je besplatan) u odnosu na Windows Mobile.

Kompanije Microsoft, Oracle i Apple tvrde da su Google i proizvođači Android uređaja ukrali njihovo intelektualno vlasništvo. Kompanija Apple, na primjer, tvrdi da Android telefoni i Tableti oponašaju izgled negovih proizvoda iPhone i iPad.

Mi volimo konkurenciju. Mislimo da svako treba da ima konkurenciju ali mi želimo da ta konkurencija napravi nešto svoje a ne da kopiraju naše proizvode,

pripoćio je privremeni izvršni direktor kompanije Apple, Tim Cook.

Kada je Java bila u vlasništvu kompanije Sun, Google je tada odbio ponudu za licenciranje tehnologije koja bi ga tada koštala 100 milijuna dolara, a sada Oracle, sudskim putem pokušava natjerati Google da plati povredu patenata koji su sada u njegovom vlasništvu. Sada, Oracle potražuje oko 6 milijardi dolara.

Kompanija Microsoft je napravila posao vrijedan milijarde putem pristojbe za licenciranje koje plaćaju proizvođači Android uređaja

David Drummond ispred kompanija Google veoma je oštro i ljutito najavi kontra mjere prema svojim konkurentima, ali, Microsoft, Oracle i Apple nisu neke male kompanije sa kojima bi se bilo lako obračunati, ipak radi je o veoma moćnim kompanijama u kojima financije nisu problem a uz to posjeduju i dovoljno intelektualnog vlasništva sa kojim sigurno mogu bar usporiti Android-ov rast.

Android je veoma popularan na tržištu o čemu govori i podatak da se 550.000 Android uređaja aktivira svaki dan kroz mrežu od 39 proizvođača i 231 operatera.

Naši konkurenti su se odlučili za strategiju sa kojm će učiniti Android skupljim za potrošaće, kroz ove parnice za “vrlo upitnu“ povredu patenata. Žele otežati proizvođačima prodaju Android uređaja umjesto da se sa nama natječu u izgradnji novih značajki i uređaja,

naglašava David Drummond.