Microsoft je pokrenuo takmičenje sa nagradnim fondom od 250.000 dolara za istraživače koji razvijaju odbrambeno bezbednosne tehnologije i inovativne taktike za osujećivanje sajber napada.

Kompanija je pokrenula ovo BlueHat Prize takmičenje na glavnoj Black Hat konferenciji za bezbednost računara koja se održava u Las Vegasu.

Kompanija Google ima sličan model nagrađivanja hakera koji otkriju ranjivosti u njenom pretraživaču Chrome-u, prema navodima kompanija je do sada na nagrade u 2011 godini potrošila nešto više od 110,000 dolara, a pretpostavlja da će ukupan iznos u 2011 godini biti oko 190.000 dolara.

S obzirom da su i dalje u porastu kriminalni napadi na privatne i Vladine računarske sisteme, Microsoft prepoznaje potrebu da stimuliše istraživanje u oblasti odbrambenih tehnologija računarske bezbednosti. Naš interes je da se promoviše razvoj inovativnih rešenja, a ne da se bavimo otkrivanjam pojedinačnih problema,

navodi se u saopštenju kompanije.

Kompanija Microsoft, za razliku od sličnih modela koje imaju Google i Mozilla, odlučila se da ponudi nagrade za celokupnu odbranu od svih vrsta sajber napada, umesto plaćanja "nagrada" za one koji otkrivaju pojedinačne grešake i propuste.

BlueHat Prize takmičnje obećava više od 250.000 dolara u gotovini i druge nagrade a ovogodišnja tema takmičenja je sprečavanje hakovanje i iskorištavanja ranjivosti memorije računara.

Microsoft navodi da se nada da će ovo takmičenje inspirisati doprinos koji mogu da pruže naučnici, sigurnosni profesionalci, pa čak i mladi hakeri.

Dodelu BlueHat nagrada vodiće interno sudijsko veće kompanije Microsoftu, a najbolje rešenje će biti nagrađeno sa 200.000 dolara dok će 50.000 dolara pripasti drugoplasiranom. Nagrada za treće mesto će biti pretplata na Microsoft usluge u vrednosti od 10.000 dolara.

Pobednici BlueHat Prize takmičenja će biti predstavljeni na Black Hat skupu u Las Vegasu sledeće godine.

Više informacije o takmičenju možete naći na sajtu microsoft.com/security/bluehatprize.