Intel je predstavio svoj program nadogradnje procesora, naglasivši da je ovo način dodavanja inkrementalnih performansi bez moranja rastavljanja računara radi nadogradnje procesora.

Kompanija Intel je počela sa prodajom nadogradivih procesora u kojem se neke značajke, kao što su procesori i cache memorije, mogu dodati kroz karticu za nadogradnju koja se može kupiti u maloprodaji. Kartice upućuje na softver za download koji kompletira nadogradnju čipa na računalima sa operativnim sustavom Microsoft Windows.

Program CPU upgrade je u pilot fazi, a uključuje samo nekoliko jeftinijih procesora, pojasnio je Dave Salvator, glasnogovornik kompanije Intel. Program je usmjeren na klijente zainteresirane za dodavanje dodatnih mogućnosti za osnovne značajke dostupne sa originalnim nadogradivim čipom.

Dva Core i3 procesora temeljena na Sandy Bridge mikroprocesorima su nedavno dodani u ovaj progam nadogradnje, koji je prvobitno uveden prošle godine za Pentium procesore. Laptop procesor Core i3-2312M se sada može nadograditi na Core i3-2393M, tako da ima više frekvencije i cache memorije, dok PC procesor Core i3-2102 procesor se sada može nadograditi na Core i3-2153 sa više frekvencije.

Nadogradnje može potaknuti brzinu aplikacija i grafike do 19 posto.

Sada kompanija Intel može prodavati čipove po nižoj cijeni s obzirom da oni ne moraju imati cijeli skup mogućnosti, što može dovesti do niže cijene računala.

Pa tako, da bi se iskoristiti nadogradnju, koja uključuje dodatne performanse koje nisu omogućenene u procesoru, korisnici moraju preuzeti Intel-ovu Windows aplikaciju. Osim toga, oni moraju kupiti kod za nadogradnju koji se unosi online za aktiviranje ažuriranja. Nakon toga, sve što je potrebno jeste sačekati da se nadogradnja završi, restartovati računalo i to je sve.

Intel ističe da program za nadogradnju ove godine ima za cilj dostupnost u SAD-u, Kanadi, Nizozemskoj, Njemačkoj, Filipinima, Indoneziji, Meksiku, Brazilu i Peru, a da kompanija teži ubrzanom širenju programa na što veći broj zemalja.