Englez, Iain Wood, osuđen je na 15 meseci zatvora zbog hakovanja bankovnih računa svojih komšija, korišćenjem informacija koje su oni postavili na Facebook-u i Friends Reunited.

Kako se navodi, Iain Wood je provodio i do 18 sati dnevno koristeći lične podatke koje su njegovi poznanici objavili online kako bi došao do njihovih lozinki za bankovne račune.

Koristeći njihove lične podatke uspevao je da obiđe sigurnosne provere i ukrade više od 35.000 britanskih funti tokom dve godine koje je kako se ispostavilo trošio na kockanje.

Ono što j radio Iain Wood bilo je da je ukucavao korisnička imena svojih Facebook prijatelja na sajtovima banaka i pri tome je koristio opciju kao da se ne seća lozinke. Potom je bio pitan da odgovori na bezbednosna pitanja o datumu rođenja, majčinom devojačkom prezimenu i drugim ličnim podacima na koja je u nekim sluajevima mogao da odgovori tačno koriteći informacije objavljene na Facebook-u.

Uhvaćen je kada je poromenio način rada i pokušao da direktno prenese novac sa računa jednog suseda na sopstveni bankovni račun. Banka je kontaktirala vlasnika računa u vezi transakcije od 1.500 britanskih funti koji je tada shvatio da se radi o prevari obavestivši policiju.

Iain Wood se izjasnio krivim po sedam tačaka optužnice za lažno predstavljanje i prevaru.

Ono što je animljivo jeste da Iain Wood nije koristio lažne Facebook aplikacije ili malvare već samo dostupne informacije koje su njegovi susedi ostavljali na Facebook-u. Stoga je jako bitno da razmislite o tome gde i koje lične podatke objavljujete svima!