LinkedIn je društvena mreža usmjerena na poslovanja. Pokrenuta je u svibnju 2003 godine i uglavnom se koristi kao sredstvo za profesionalno umrežavanje. Sa više od 100 miliona registrovanih korisnika, LinkedIn može da vas poveže sa mrežom jako bitnih stručnih kontakata.Sada je LinkedIn počeo da eksperimentira sa novim formatima društvenih oglasa koji govore korisnicima kada pripadnici njihove mreže slijede određenog oglašivača. LinkedIn omogućava korisnicima jedinstvenu kontrole nad svime što je uključeno u ove socijalne oglase.

LinkedIn je počeo sa eksperimentiranjem ali tek nakon što je korisnicima obezbjedio obilne količine informacija o tome kako da se isključe iz programa. Osim pružanja jednostavnog načina da se isključe, da se ne vide, niti da primaju informacije koje se dijele sa novim formatom oglasa, LinkedIn je prikazuje i banner oglas koji korisnicima omogućuje da znaju o ovom eksperementiranju sa novim formatima oglasa.

Evo kako su oglasi izgledali:

LinkedIn također prikuplja povratne informacije od korisnika na svojim formatima oglasa, te je odlučio povući imena i slike korisnika iz ovih novih formata društvenih oglasa. Novi oglasi izgledaju ovako:

Ova vrsta poštivanja privatnosti i mišljenja je svakako nešto što konkurenti poput Facebook-a nikada nisu uzimali u obzir. Na primjer, značajke društvenog pretraživanja na Bing-u i Google-u uključuju korištenje imena i slike slično početnom LinkedIn formatu.