Facebook se suočava sa zabrinutošću njemačkih dužnosnika o zaštiti podataka koji navode da je njegovo značajka automatskog prepoznavanja lica u suprotnosti sa europskim propisima vezanim za zaštitu podataka.

Agenciji za zaštitu podataka iz Hamburga uputila je jučer pismo kompaniji Facebook u kom se navodi da bi društvena mreža trebao dobiti dobiti pristanak korisnika prije nego li se biometrijski podaci, koji se koriste za omogućavanje značajke, pohrane, priopćio je Johannes Caspar, voditelj agencije. Iako korisnici mogu isključiti značajku, agencija tvrdi da sam proces nije dovoljno jasan.

Facebook je omogućio značajku za prepoznavanje lica u prosincu za prostor SAD-a a sada je ona dostupna i u većini ostalih zemalja. Sustav daje sugestije za Tags temeljene na licima u drugim fotografijama koja su Tag-ovane. Korisnici bivaju obaviješteni tek nakon što budu Tag-ovani.

Korisnici mogu isključiti ovu značajku u postavkama privatnosti na Facebook računu. Da biste to uradili, trebali bi ići u "Prilagodi postavke" i onemogućiti "Predloži moje fotografije prijateljima." Osoba još uvijek može biti označena (tagovana) manuelno, ali samo od strane njenih prijatelja.

Johannes Caspar navodi da propisi Europske Unije koji se tiču privatnosti zahtijevaju da korisnici daju svoj pristanak prije nego što njihovi podaci budu pohranjeni, uključujući i podatke koji se koriste kako bi se omogućilo označavanje.

Potpuno je jasno je da svatko, čiji podaci će biti pohranjeni, mora dati svoj izričit pristanak,

ističe Johannes Caspar.

U svom priopćenju kompanija Facebook je navela da će uzeti u obzir ove navode koji dolaze od Njemačkih Vlasti ali da čvrsto odbacuju svaku tvrdnju da ne ispunjavaju svoje obveza prema Zakonu o zaštiti podataka Europske Unije.

Johannes Caspar navodi da njegova agencija ima dobru suradnju sa Facebook-om, sa kojim je postigla sporazum početkom ove godine oko njegove značajke "Friend Finder", ali ipak ističe da ako dvije strane ne budu mogle postići sporazum i po ovom pitanju, Facebook bi se mogao suočiti sa tužbom.

Što se tiče značajke Friend Finder, koja uvozi e-mail adrese iz korisnikovog popisa kontakata na druge e-mail usluge, a zatim šalje pozivnice onima koji nisu korisnici Facebooka da se pridruže društvenoj mreži. Agencija iz Hamburga je u ovom slučaju ustvrdila da Facebook prikupljanje e-mail adrese bez pristanka korisnika i da je korisnicima nejasno zašto primaju pozivnice.

Prema postignutom sporazumu, Facebook je prepravio svoj sustav tako da osoba koja nije registrirana na društvenoj mreži ima mogučnost da isključi buduće primanje ovakvih pozivnica.