bitcoin-onlinetrziste Primećena je nova vrsta malware-a koja je usmerena na P2P virtuelnu valutu Bitcoin, koja je početkom ove godine bukvalno eksplodirala na tech sceni. U izveštaju objavljenom prošle nedelje, istraživači kompanije Symantec su opisali Trojanac koji koristi računar korisnika za „rudarenje“ Bitcoins-a u ime uljeza. Procenjuje se da po trenutnom deviznom kursu, brz računar mesečno može generisati Bitcoins-a u vrednosti od oko 150 dolara.

Ovo nije prvi uočeni Bitcoin malware. U junu, bezbednosni stručnjaci su otkrili malware koja deluje kao virtuelni “pickpocket“, skenirajući zaraženi računar u potrazi za Bitcoin novčanikom i slanjem njegovog sadržaja napadaču.

Najnoviji Bitcoin malware u potpunosti koristi sve prednosti računarske snage na svakoj kompromitovanoj mašini uključujući i GPU-a. Paralelne računarske mogućnosti savremenih grafičkih procesora znače da mogu da obavljaju određene specijalizovane računarske zadatke mnogo brže od tipičnih procesora. Bitcoin rudarenje, koje uključuje izračunavanje biliona hash-eva, spada u jedan takav zadatak. Symantec procenjuje da GPU može da izračunava hash-eve i do 750 puta brže od tipičnih procesora.

Da li to nova vrsta malware-a predstavljaju još jednu pretnju kredibilitetu Bitcoin-a? Zapravo, odgovor je verovatno ne. Bitcoin-tova funkcija "rudarenja" je metoda kliring transakcija Bitcoin mreže. Na kraju svakog 10-minutnog kruga, jedan od čvorova učesnika biva efikasno izabran, metodom slučajnog izbora, kako bi dobio 50 novonastalih Bitcoins-a kao nagradu za učešće.

To što se hiljade botnet računara pridruži procesu rudarenja će smanjiti prosečnu zaradu drugih „rudara“ ali to neće naškoditi onima koji mrežu samo koriste za obavljanje transakcija. Za obične korisnike, najveću opasnost i dalje predstavlja malware za krađu Bitcoin-a.

Bitcoin je digitalna verzija novca koja ima tu prednost da se isplate mogu obavljati bez posrednika i bez transakcionih troškova. Ali Bitcoin takođe ima i neke nedostatke kao na primer: ako vam ih neko uzme, gotovo je nemoguće da ih vratite, kao i praćenje Bitcoins transakcija, koje je takođe gotovo nemoguće pratiti.