Od početka 2010 godine, nevjerojatnih 200.000 BitTorrent korisnika je tuženo od strane „copyright trolls” zbog djeljenja datoteka, navodi TorrentFreak.

Copyright trolovi su male tvrtke koje angažiraju timove odvjetnika koji treba da se bore sa korisnicima koji na ilegalan način dijele datoteke. Prije nekoliko dana „copyright trolls” su podigli nove tužbe sa kojima se prešli brojku od nevjerojatnih 200.000 tuženih korisnika. Naravno, treba znati kako ovakve tužbe funkicioniraju, pa tako, 200.000 tuženih korisnika ne znači da će 200.000 ljudi biti kažnjeno za dijeljenje materijala zaštićenih autorskim pravima, pa čak ne znači da i oni koji stoje iza ovakvih tužbi planiraju da svih 200.000 korisnika izvode na sud.

Umjesto toga, svrha ovakvih masovnih tužbi je prikupljanje osobnih podataka od ciljanih BitTorrent korisnika. Nakon što „copyright trolls” dobiju potrebne podatke o korisniku, oni se okreću korisnicima, nudeći im mogućnost "riješavanja" slučaja, tako što bi platili odštetu između 1500 do 3000 dolara.

Mnogo korisnika upadne u ovu zamku, jer u krajnjem slučaju mnogi razmišljaju na naćin da ako dođe do suda, čak i ako su nevini, to znači plaćati odvjetnika i potencijalno dovoditi sebe u poziciju da izgubite.

Tijekom godine, suci su odbacili na tisuće slučajeva vezanih za djeljenje datoteka, ali TorrentFreak procjenjuje da je jedan broj optuženih i dalje u opasnosti, njih oko 145.000. Mnogi od njih su iz zloglasnog Hurt Locker slučaja, u kojem je 24.583 BitTorrent korisnika označeno.

TorrentFreak također ističe da, unatoč velikom broju optuženika, niti jedan od slučajeva zapravo nije došao do suđenja. Drugim riječima, "dokazi" koje navodno posjeduje strana koja prijeti korisnicima sudom, zapravo još nisu testirani, i veliko je pitanje kakve oni dokaze uopšte imaju i šta to oni dokazuju.

Ali to nije važno jer, ako samo polovica optuženika odlući da se nagodi u prosječnom iznosu od 2500 dolara, „copyright trolls” će ostvariti četvrt milijarde dolara prihoda.