Kompanija Apple je izvojevala veoma značajnu pobedu protiv kompanije Samsung jer je Nemački Sud usvojio preliminarnu zabranu prodaje Samsung Galaxy Tab 10.1, zbog navodne povrede autorskih prava. Nalog je zasnovan na tvrdnjama kompanije Apple da Galaxy Tab 10.1 kopira dizajn iPad-a, koji je registrovan za Evropsku Uniju. Ova odluka suda stupa na snagu odmah u Nemačkoj, a ova zabrana bi uskoro mogla biti odobrena za celu EU, što ozbiljno ugrožava prodaju ovog Samsung uređaja širom sveta.

Kompanija Apple je prvobitno napala Samsung za "grubo kopiranje" hardvera i UI dizajna koji se koriste u iPhone i iPad za svoje Android smartphone i tablet uređaje. U tužbi pred Američkim Sudom, Apple između ostalog navodi povrede patenta, povredu patenta dizajna i kršenje zaštitnog znaka.

Umesto da inoviraju i razvijaju sopstvenu tehnologiju i jedinstven stil, kompanija Samsung je odlučila da kopira Apple-ovu tehnologiju, korisnički interfejs i inovativni stil,

navodi se u tužbi kompanije Apple.

Sve u svemu, Apple i Samsung vode rat pred 11 sudova u 9 zemalja, uključujući Nemačku, Francusku, Veliku Britaniju, Italiju, Holandiju, Japan, Južnu Koreju i Australiju. Nedavno je Apple dobio preliminarnu zabranu Galaxy Tab 10.1 u Australiji, po istoj tužbi, za kršenje autorskih prava.

Zanimljivo je spomenuti da je kompanija Apple jedan od najvećih kupaca komponenti koje pravi Samsung, pa je tako u prošloj godine Apple kupio robu od Samsung-a u vrednosti od nešto manje od 6 milijardi dolara.

Ukoliko Samsung nastavi prodavati svoj tablet uređaje, Galaxy Tab 10.1, kompanija bi se mogla kazniti novčanom kaznom od 350.000 dolara za svaki prekršaj.