images Kompanija Samsung planira da na konferenciji potrošačke elektronika IFA lansira svoju novu platformu za mobilne poruke ChatOn. Za razliku od konkurencije, BlackBerry BBM ili Apple-ove dolazeće usluge IMessages, ChatOn će raditi na više platformi uključujući Android, iOS, BlackBerry i Samsung Bada operativni sistem. Takođe će biti na raspolagnju i verzija za ”obične“ mobilne telefona.

Servis podržava opcije „jedan na jedan“, kao i grupne poruke. Pored standardnih tekstualnih poruka, korisnici mogu da šalju i slike pa čak i jednostavne animacije.

ChatOn je najnoviji rešenje za mobilne poruke koje se nudi kao potencijalna alternativa široko prihvaćenom protokolu kratkih poruka (SMS). SMS donosi značajan prihod, pa tako u poslednje vreme sve više velikih kompanija izlazi sa nekim svojim rešenjima ne bi li značajnije ušli na ovo tržište, pa tako Apple iMessages treba da se pojavi sa izlaskom iOS 5 na jesen, prošle nedelje je Skype kupio kompaniju koja se bavi grupnim porukama, GroupMe a u martu je Facebook kupio Belunga, koja stoji iza aplikacije za grupne poruke koja radi na više različitih platformi.

Naravno, SMS protokol je veoma teško uzdrmati s obzirom na njegovo univerzalno usvajanje. Korisnici bilo kojeg mobilnog telefona mogu koristiti SMS, bez instaliranja bilo kakvih dodatnih aplikacija. U najmanju ruku, ovi novi mobilni SMS servisi će obezbediti delimičnu alternativu, omogućavajući korisnicima da smanje svoju zavisnost od SMS-a, a možda u daljnjem procesu i uštede nešto novca.

ChatOn će od septembra biti besplatan za download u 120 zemalja i na 62 jezika.Takođe, planirana je i web verzija koja bi korisnicima računara omogućila interakciju sa mobilnim korisnicima.