vmware_logo Kao nadopuna softvera za podršku Cloud implementacije, VMware je kreirao paket za pokretanje Postgres baze podataka u virtualiziranoj okoline.

Postgres će biti prva od nekoliko baza podataka koje tvrtka planira upakovati u ovaj format, a sve će biti ponuđeni pod nazivom VMware vFabric Data Director, priopćio je David McJannet, direktor Cloud i aplikacijskih usluga u VMware.

Mnoga poslovanja imaju stotine velikih baza podataka koje kojima je teško upravljati a i problematične su po pitanju sigurnosti. Koristeći virtualni kontejner za stvaranje samo jednog kontejnera, možete postići veoma mnogo u smanjenju širenja baze podataka,

navodi David McJannet.

vFabric Postgres se sastoji od kopije open source baze podataka Postgres smještene u VMware virtualnoj mašini. Sa ovim softverom, administratori mogu konfigurirati baze podataka na standardizirani način, te ih ponuditi kao predloške za programere i korisnike. Ovaj paket će također smanjiti količinu rada potrebnog za pripremu baze podataka za korištenje u Vmware Cloud okruženju.

vFabric Postgres će biti dostupan putem tvrtkine Cloud Foundry Cloud usluge, kao i u obliku samostalnog softvera.

Novi proizvod je jedan od brojnih najava koje je tvrtka objavila tokom scoje VMworld konferencije. Tvrtka je također pokrenula uslugu, pod nazivom Global Connect i portal pod nazivom vCloud.vmware.com, koji su dizajnirani za korisnike koji se žele povezati sa VMware Cloud uslugama trećih strana.