samsung-preuzima-hp-onlinetrziste Ako se Hewlett-Packard odluči da proda svoje PC poslovanje, najvjerojatniji kupac bi bio Samsung. Kompanija Samsung je navodno već kontaktirala HP-ove Tajvanske dobavljače kako bi iz prve ruke dobila informacije i o potencijalima koje imaju ove kompanije.

Prema nekim izvorima, Samsung se sastao sa najvećim proizvođačima HP notebook računala, Quanta Computers, Compal Electronics i Pegatron Technology, sa kojima se razgovaralo o potencijalnoj suradnji. Sve tri kompanije su sa sjedištem u Tajvanu, dok kompanija Samsung trenutno proizvodi sva svoja računala u Kini.

Ovi izvori (u koje spadaju i neki veliki proizvođači PC komponenti), ističu da su ovi signali koje šalje kompanija Samsung ipak nešto veće od pukog traženja novih proizvođača svojih računala i da se po svemu sudeći Samsung već priprema za preuzimanje PC poslovanja kompanije Hewlett-Packard (HP).

Samsung je jedan od najvećih proizvođača širokog raspona potrošačke elektronike, ali kompanija već isporučuje 10 milijuna prijenosnih računala godišnje (za 2011 godinu su projicirali oko 17 milijuna), što je još uvijek mnogo manje u odnosu na 64 milijuna PC i 40 milijuna prijenosnih računala koliko je HP isporučio u 2010 godini. Samsung je također vodeći proizvođač memorije, tvrdih diskova, zaslona, baterija i ostalih računalnih komponenti. Preuzimanjem HP-ov PC poslovanja bi Samsung-u mnogo značilo za još veći prodor ovih proizvoda na globalno tržište i obilje mogućnosti za smanjenje troškova kroz vertikalnu integraciju.

Glasine o Samsung-ovom preuzimanju HP-ovih PC poslova krenule su iz Tajvana i jednog broja tehnološkog tiska krajem prošle godine. Navodno, dogovor je bio veoma blizu tada ali je na kraju propao. U ožujku su se ponovo pojavile glasine o nastavku pregovora dvije kompanije, koje su i jedna i druga kompanija odbacile kao dezinformacije.

E sad, budući da je kompanija HP prošlog tjedna objavila da želi da odvoji svoju Personal Services Group, u djelove ili kao zasebnu cijelinu, nagađanja oko Samsung-ove kupovine su ponovu uzburkala tenhološku javnost. Mnogi dobri poznavaoci prilika na tržištu navode da je kompanija Samsung možda i jedina PC kompanija koja ima novac i koja je dovoljno velika da apsorbira HP-ovo PC poslovanje, a uz to da to zaista i žele.

Acer je u problemima sa padom isporuke osobnih računala, Asus nema novca a MSI je premala kompanija. Lenovo je već preuzeo IBM-ov PC odjel tako da nema neku želju da preuzima i HP-ov. Kompanije Sony i Apple ne pokazuju interesovanje za širenje ove vrste poslovanja ističući da su im cilj ljudi koji imaju više novca i drugačije prohtjeve. Microsoft ne može biti kupac jer bi mu eventualna kupovina donijela ogromne probleme, prvenstveno sa antimonopolskom komisijom. Na kraju, ostaju dvije mogućnosi, Toshiba ili Samsung.

HP-ova Personal Services Group je ogromana, mnogo veća od samog PC poslovanja, pa se tako daje prednost Samsung-u u odnosu n Toshina jer već ima znatna preklapaju sa mnogim svojim kategorijama proizvoda.

Izgledi za dugoročni rast i dobit za proizvode kao što su digitalne kamere i računalna kučišta su prilično upitna, što je razlog zašto kompanija HP želi da odvojiti ovaj dio svog poslovanja.

Dakle, ako Samsung preuzme HP-ovo PC poslovanje, to bi kompaniju moglo da postavi na mjesto lidera na tržištu računara.