Carol_Bartz_onlinetrziste

Carol Bartz je otpuštena sa mjesta izvršnog direktora kompanije Yahoo. Privremena zamijena je pronađena unutar kompanije tako da će njenu dužnost za sada obavljati glavni financijski direktor, Timothy Morse.

Jako mi je žao što moram da vam kažem da sam upravo dobila otkaz preko telefona od predsjednika Borda Direktora, Roy Bostock-a. Bilo mi je zadovoljstvo raditi sa svima vama i želim vam sve najbolje u budućnosti,

navodi Carol Bartz u kratakom e-mailu koji je poslala zaposlenicima.

Yahoo je formirao vijeće od svog izvršnog rukovodstva kako bi se Timothy Morse-u pomoglo u vođenju kompanije sprovođenju “sveobuhvatne revizije strategije” koja treba da pruži odgovore koji bi pomogli povratku Yahoo-a natrag na staze uspjeha. U vijeću će se također nalaziti i suosnivači Jerry Yang i David Filo.

Carol Bartz, je postala izvršni direktor kompanije Yahoo u siječnju 2009, nakon što je Jerry Yang je objavio svoje planove da podnese ostavku na mjestu izvršnog direktora. Prije toga ostavila je dubok trag kao izvršni direktor Autodesk i rukovodilac u Sun Microsystems. Preuzela je kompaniju u vrijeme kada je Microsoft pokušao steći Yahoo, ali se sve na kraju pretvorio u partnerstvo između dvije tvrtke.

To partnerstvo se nije isplatilo onoliko koliko je Yahoo očekivao. Prihodi u kompaniji su i dalje u padu, a posao oglašavanja, u kom je kompanija bila lider, također je počeo da osjeća teška vremena kroz koja kompanija prolazi.

Kompanija Yahoo treba dinamičnog lidera koji će inspirirati ljude i donijeti jaku vizuju proizvoda. Timothy Morse će biti privremena vođa, dok kompanija ne pronađe trajnu zamjenu.

U svom priopćenju, Roj Bostock, predsjednik Borda Direktora, zahvalio je Carol Bartz za sve što je pružila Yahoo u kritično vrijeme tranzicije kompanije, kao i protiv vrlo izazovne makro-ekonomske situacije.

Nakon objave da Carol Bartz nije više izvršni direktor Yahoo-a, dionice kompanije su porasla za više od 6 posto, na 13,72 dolara.