Već godina postoji mogućnost da kupite novu grafičku karticu sa obećanjem besplatne promotivne igrice. Unutar pakovanja sa vašom novom karticom nalazi se i Kod koji treba da se ukuca na sajtu zajedno sa ličnim podacima kako bi besplatno dobili pristup igrici.

dirt3_kljucevi_onlinetrziste

AMD nudi ovo sa nekim od svojih ATI grafičkih kartica. Međutim, zbog slabe bezbednosti hakeri su upali na servere i kompromitovali između 1,7 i 3 miliona promotivnih ključeva za Codemasters DiRT 3.

Razlog za ovo je nedostatak .htaccess na sajtu AMD-a, koji je konfiguraciona datoteka na nivou direktorijuma koja se obično koristi za ograničavanje pristupa pojedinim direktorijumima na serveru. Bez .htaccess, svako može da pristupi direktorijumu koji drži sve ključeve kao veliki liste u nekoliko tekstualne datoteka.

Tačan broj ključeva koji su procurili na web još uvek je nepoznat, a Codemasters ističe da već rade na blokiranju tih kodova. Ključevi koje AMD koristi se za Steam, tako da unosom ključa u odgovarajući deo vašeg Steam klijenta treba da otključa igru, pod uslovom da ključni nije ranije korišćen. DiRT 3 Steam ključevi se prodaju preko eBay ali savjet je da te ključeve ne koristite jer bi AMD mogao da blokira ne samo te ključeve već i račune koji ih koriste.

Ovo je drugi veliki hakerski upad u Codemasters za samo nekoliko meseci. U junu su objavili da su hakeri upali na njihov sajt i tako dobili pristup “ličnim informacijama korisnika, uključujući i imena nekoliko hiljada registrovanih CodeM i forum korisnika, e-mail adrese, telefonske brojeve, datume rođenja, lozinke, IP adrese i Xbox Gamer Tags.