facebook-onlinetrziste Jučer je izvršni direktor Facebook-a, Mark Zuckerberg, na f8 konferenciji najavio potpunu rekonceptualizaciju profilnih stranica na društvenoj mreži uvođenjem Timeline. Kao što je Mark Zuckerberg rekao: Timeline je priča o vašem životu.

Ova evolucija profila je ustvari ponovno otkrivanje sadržaja koji se već nalazi na Facebook-u ali i stavljanje mnogo većeg naglaska na novi. Facebook je učinio ekstremne promjene svojih korisničkih profila, redizajniranjem sučelja, tako da je znatno olakšano pronalaženje ne samo najnovijih promjena već i starih podataka.

Facebook je također nadogradio svoju platformu sa aplikacijama tako da igranje i medijske tvrtke mogu čvršće integrirati svoj sadržaj i usluge sa najpopularnijom društvenom mrežom. Novi dizajn profila zove se Timeline i donosi različite funkcionalnosti i promjene koje omogućavaju korisnicima da mogu da ispričaju svoju cijelu životnu priču, umjesto samo najnovijih aktivnosti.

Kao što samo ime „Timeline“ sugerira, vidjet ćete vremenski slijed događaja koji sadrže fotografije i druga ažuriranja i koja se protežu natrag do vremena kada ste se pridružili Facebook-u. Svatko tko gleda može da klikne natrag na neki dan ili godinu i pogleda ažuriranja koja su tada bila. Timeline će također pružiti novo sučelje kontrola za filtriranje postova prema različitim kriterijima, na primjer da vidimo samo fotografije ili određenu godinu.

Facebook automatski odabire najvažnija ažuriranja te ih ističe sa plavom točkom. Sive točkice predstavljaju skrivena ažuriranja. Korisnici mogu urediti svoj Timeline (kronologiju) kako misle da treba, popunjavanjem sa sadržajem iz nekih drugih servisa, recimo, članak koji ste "Like" na Online Tržište ili pak sa aktivnosti kao što su fotografije ili statusno ažuriranje, uklanjanjem određenih ažuriranja ili isticanjem nekih koje oni smatraju važnima.

Povezivanjem profila sa servisima kao što su Spotify, Netflix ili Yahoo, će omogućiti korisnicima da ispune svoje "Timeline", tako da prijatelji jedni drugima mogu vidjeti medijske aktivnosti i kao pojedinci ali i agregirani nad cijelom mrežom, što je potez koji bi trebao dovesti do ogromne količine sadržaja na sajtu .

Timeline također donosi novu Ticker sekciju, u kojoj Facebook automatski generira obavijesti o aktivnosti korisnika, na primjer kada ljudi "Like" web stranicu ili uspostave nova prijateljstva.

Još jedna novost je značajka Facebook Open Graph koja prikuplja i rangira aktivnosti ili predmete koji su u interakciji sa prijateljima. Aplikacije koje se integriraju sa Facebook će biti razvrstane u Open Graph na temelju popularnosti kod korisnika i njegovih prijatelja, prikazujući korisnicima što njihovi prijatelji rade bez poplava feed-a svaki put kada neko od prijatelj ubije mafijaša ili posadi neku biljku.

Ova značajka će biti dostupna tijekom sljedećih nekoliko tjedana, ali programeri se mogu prijaviti za dobivanje ranog pristupa sada.