online-zarada-prodaja-fotografija-na-internetu-onlinetrziste Online zarada prodajom fotografija na Internetu može da izgleda kao jako težak zadatak ako niste sigurni odakle da počnete. Prvi korak svakako treba da bude odluka gde da prodajete svoje fotografije.

Ako ste više naklonjeni fotografisanju proizvoda, microstock agencije su onda najbolji izbor za vas a ako više preferirate umetničku fotografiju, onda treba da se okrenete sajtovim kao što su Fine Art America ili Etsy.

Microstock Agencije

Danas se prodaja fotografija ne Internetu najčešće obavlja putem microstock agencija. Prilikom odabita microstock sajta potrebno je pročitati sve uslove i ograničenja kako bi razumeli šta su vaša prava, koliki je vaš procenat od zarade i sva ostala pravila.

Postoji veliki broj microstock agencija, ali za početak bi najbolje bilo da posetite najpoznatije kao što su Fotolia, iStockPhoto, Shutterstock i DreamsTime. Nema ništa loše u tome da postavite iste fotografije na svakom od ovih sajtova kako bi videli gde vaš rad najbolje prolazi. Kada dodajete fotografije na microstock sajt dobro bi bilo da s vremena na vreme dodajete nove radove kako bi vaš portfolio bio ažuriran i primećen.

Fotolia

Na Fotolia, vaša online zarada od prodaje fotografija u potpunosti zavisi od vašeg rangiranja na sajtu i ekskluzivnosti slika. Ona može da se kreće od 20% do 63% za download jedne slike. Fotolia ima sistem pretplate (subscription) i u koliko korisnik preuzme vašu fotografiju preko opcije pretplate, dobićete od 0,25 do 0,40 kredita sajta, koji možete naplatili preko PayPal ili Moneybookers kada zaradite najmanje 50 bodova.

Shutterstock

Shutterstock je jedna od najpoznatijih microstock agencija. Onine zarada od prodaje fotografija na Shutterstock se kreće u rasponu od 0.25 dolara do 2.85 dolara po slici a bitno je naglasiti da vaše slike prolaze kroz prilično strogu proveru pre nego što budu prihvaćene.

DreamsTime

DreamsTime je dobro mesto za početnike jer je njegov proces provere verovatno najblaži u odnosu na sve ostale sajtove koji su ovde navedeni. Fotografi dobijaju proviziju koja se kreće od 30% do 60% od cene fotografije.

iStockphoto

iStockphoto ima izuzetno strog procesa provere fotografija pa se zna dešavati da fotografije koje su prihvaćena od strane drugih microstock agencija budu odbijena od strane iStockphoto. Online zarada fotografa za prodaju slika na iStockphoto se kreće u rasponu od 15% do 45% u zavisnosti od nekoliko faktora, među kojima je i ekskluzivnost.

Kreativni Sajtovi

Iako fotografije koje se prodaju na microstock sajtovima ne moraju uvek da imaju korporativni ili proizvodni osećaj, ipak umetničke fotografije retko na takvim mestima pronalaze svoju publiku. Mnogi fotografa koji prave umetničke fotografije su praktično prinuđeni da koriste besplatne sajtove, a naročito one sa niskim cenama, devalvirajući tako svoj rad.

Ako vam se microstock model ne dopada, ne morate ni da koristite sajtove koji devalviraju vaš rad, postoji kreativniji put kojim možete da krenete. Evo nekoliko kreativnih sajtova koje treba da posetite: 

Etsy

Etsy je odličan sajt za prodaju štampanih fotografija, ali on ima i neke mane. Sa microstock sajtovima, vi prodajete samo digitalni fajl, a sajt radi sav ostali posao za vas. Sa sajtovima poput Etsy, vi morate da odštampate fotografiju i da im pošaljete poštom, što automatski povećava cenu i potencijalno otežava prodaju. Sa druge strane, imate potpunu kontrolu nad podešavanjem cene i nad prikazivanjem vaših radova. Ako se odlučite da prodajete štampane fotografije na Etsy, onda bi bilo dobo da ponudite više od jedne veličine (print size), i da poradite na svojoj promociji na sajtu kako bi vas potencijalni kupci lakše pronašli.

Unos u spisak na Etsy će vas koštati 0.20 dolara, dok sajt uzima 3,5% prodajne takse od svake transakcije.

Fine Art America

Da biste prodali svoje fotografije na Fine Art America morate se prijaviti za besplatan ili Pro račun koji košta 30 dolara godišnje. Sa Pro računom dobijate dodatne marketinške funkcije, kao što su kreiranje i slanje grafičkih newsletter-a, pravljenje vašeg sopstvenog sajta, kao i drugih funkcija kao što su licenciranje vašeg rada na televiziji i zarade 10% provizije na prodaju dodatnih stvari povezanih sa vašim radom. Korisno je da počnete sa besplatnim računom a kasnije ako vam odgovara pređete na Pro. Ako želite sami da vodite brigu o svojim fotografijama, Fine Art America neće uzimati proviziju, omogućujući vam da zadržite celokupan iznos. Ako želite da se Fine Art America brine o štampanju fotografija umesto vas, sa svojim print on demand sistemom, besplatno članstvo će vam omogućiti prodaju do 25 slika, a na vašu cenu će biti dodata i cena Fine Art America, dok premium članovi mogu da prodaju neograničen broj slika.

Naravno, ovo nisu jedine opcije na raspolaganju, možete posetiti i sajtove kao što DeviantArt, RedBubble, SmugMug i ostali.

Kako da vas primete

Naravno, da bi bili primećeni nije dovoljno samo postaviti fotografije online. Ono što treba da uradite jeste da n ovim sajtovima koristite kategorizaciju. Koristite odgovarajuće tagove za fotografije kako bi vas potencijalni kupci lakše pronašli. Sledeći korak je promocija. Potrudite se da vaš portfolio izgleda profesionalno kao i vaš sopstveni web sajt ili blog. Ukoliko nemate nikakvo iskustvo u web dizajnu, najlakše je da kreirate WordPress blog. Na svom blogu možete prikazati svoje radove kao i svoju personalnost.

Mislim da nema potrebe da se naglašava koliko je značajna uloga društvenih mreža u promociji. Twitter, Facebook i Google + su mreže čije mogućnosti morate iskoristiti za usmeravanje prometa na vašu online prodavnica ili web sajt.