google-admob Mobilno oglašavanje je u velikoj ekspanziji. Programerima i izdavačima su se u posljednih nekoliko godina otvorile mnoge mogućnosti zarade novca putem mobilnog oglašavanja. Postoji mnogo mogućnosti na tržištu za monetariziranje aplikacija, ali kada kada je riječ o oglašavanju, Google je tu i dalje neprikosnoveni vladar.

Ipak, mnogi programeri i izdavači su došli u nedoumicu oko toga što trebaju koristiti, da li AdMob ili AdSense?

Google je prošli tjedan izašao sa pojašnjenjem navodeći da je "Admob namjenjen developerima mobilnih aplikacija a AdSense mobilnim web izdavačima". Google se odlučio na prilagođavanje svake usluge tako da odgovara potrebama svojih specifičnih zajednica.

Korisnici AdSense for Mobile Applications beta su prebačeni na AdMob počekom ove godine, tako da je AdMob sada primarno, specijalizirano rješenja za one koji se bave razvojem aplikacija. Sa druge strane, Google sada nudi AdSense kao specijalizirani servis za mobilne web izdavače.

Objavljeno je i da će AdMob podrška za starije WAP mobilne web sajtove prestati 30. rujna. Što se tiče sajtova i oglasa namjenjenih da se vide na sofisticiranijim uređajima kao što su iPhone i Android telefoni, AdMob će biti dostupan nešto duže ali će i on postupno biti ukinut. Google savjetuje oglašivača da koriste njegovo primarno sučelja za web oglase, AdWords, kako bi dosegli starije WAP uređajima preko Google Display Network.

Znamo da ova vrsta tranzicije zahtjeva dodatni posao našim kupcima, ali smo apsolutno sigurni da ćemo prilagođavanjem proizvoda da odgovaraju specifičnim potrebama onih koji rade na razvoju aplikacija i web izdavača biti u mogućnosti da ponudimo najbolje tehnologije i izvještavanje, adekvatne alate, najkvalitetnije oglase i najveću moguću zaradu,

navodi na Google blogu Clay Bavor, Google-ov direktor za mobilne oglase.