mandriva-linux-2011-onlinetrziste Ubuntu vrlo često dominira sa naslovima u Linux svetu, ali ostaje činjenica da je on samo jedan od mnogih popularnih desktop distribucija besplatnog i open source operativnog sistema.

Jedna od popularnijih linux distribucija je i Mandrive, koja je posle objavljivanja druge i konačne beta verzija u aprilu, pre neki dan doživela i debi sa finalnom verzijom nazvanom “Hydrogen”. Evo pet razloga zbog kojih vredi pogledati ovo najnovije besplatno izdanje Mandriva Hydrogen.

1. KDE Plasma Desktop

Mandriva je ranije koristila više desktop okruženja i windows menadžera, uključujući GNOME i Xfce. Sada je odlučeno da se projekat u potpunosti fokusira na KDE Desktop Plasma kao jedino zvanično podržano desktop okruženje. Ovo je rezultiralo da Mandriva Desktop postane verovatno najbolji KDE u slobodnoj softverskoj industriji.

KDE je veoma popularna i atraktivna desktop opcija. To je je internacionalna zajednica besplatnog softvera koja proizvodi i integriše skup aplikacija dizajniranih da rade na Linux, FreeBSD, Microsoft Windows, Solaris i Mac OS X sistemima. Najpoznatiji je po svom Plasma Desktop, desktop okruženju koje je dato kao podrazumevano radno okruženje na mnogim distribucijama Linux-a, kao što su Kubuntu, Pardus i openSUSE Linux.

2. Nove grafičke teme

Stara Mandriva tema “Galaxy” sada je zamenjena sa temom ROSA, atraktivnom alternativom u kojoj dominiraju plave figurw. U ROSA su uključene teme za svaku komponentu distribucije, kao i originalan paket ikona i neki novi wallpapers.

3. Fleksibilna i prijateljska

Novi “SimpleWelcome” ekran dobrodošlice je dizajniran tako da bude još jednostavniji i srdačniji za novajlije, a njegov TimeFrame okvir omogućava da pronađete fajlove po datumu, bez potrebe da pamtite gde ste ih sačuvali. StackFolder pruža brz pristup često korišćenim folderima, dok RocketBar donosi novu fleksibilnost za standardni KDE panel. MandrivaSinc je Mandriva Cloud servis, koji je veoma sličan Ubuntu One, korisnici besplatno dobijaju 2 GB skladišnog prostora.

4. Fascinantan aresenal kojim raspolaže

Paket Mandriva 2011 sadrži mnogo softvera koji će vam verovatno biti potreban. Pored KDE Display Menager-a, KDM, postoji i Dolphin file manager, LibreOffice 3.4.2, mikrobloging klijent Choqok, pretraživač Mozilla Firefox 5.0.1 i e-mail klijent Thunderbird 5.0. Shotwell je zamenio Digikam Photo Manager, a tu je i PiTiVi za uređivanje video zapisa i Clementine za muziku.

Mandriva 2011 dolazi sa Linux kernelom 2.6.38, Systemd, RPM5 i X.Org 7.6 sa X. Org X Server 1.10.3. Novi drajveri za Intel, nVidia i AMD/ATI grafičke čipsetove obećavaju poboljšanje performansi i stabilnost.

5. Besplatno i jednostavno

Novi instaler omogućava da instalirate besplatni operativni sistem na računaru direktno sa live mode. Proces instalacije je takođe u potpunosti revidiran i pojednostavljen s tim da ste još uvek u stanju da se prilagodite različitim varijantama i konfiguracijama sistema.

Imajući u vidu sve kontroverze koje okružuju Ubuntu 11.04 ” Natty Narwhal” i njegov Unity desktop, pro tome da ne pominjemo podjednako kontroverzan GNOME 3, Mandrive 2011 Hydrogen može postati još bolja alternativa.

Mandriva Linux 2011 može se preuzeti sa sajta projekta.