win8t_IE10_onlinetrziste

Windows 8 će imati dvije verzije Internet Explorera 10, konvencionalni preglednik i novi Metro, touch-friendly preglednik koji živi u Metro svijetu. Metro preglednik, neće podržavati nikakve dodatke (plug-ins). Flash, Silverlight, neke prilagođene poslovne aplikacije i web sajtovi koji trebaju plugin-ove će biti dostupni samo putem konvencionalnog preglednika.

Ako naiđete na stranicu koja treba plugin, Metro preglednik ima gumb da idete na tu stranicu sa konvencionalnim, desktop preglednikom.

Razlog je već opće poznat: sadržaj koji zahtijeva plug-in skraćuje vijek trajanja baterije, te uzrokuje problem oko sigurnosti, pouzdanosti i privatnosti. Web sajtovi koji trenutno ovise o Flash ili Silverlight treba da se prebace na HTML5.

Kompanija Microsoft više od godinu dana snažno promiče HTML5 kao najbolji način za pružanja bogatih interaktivnosti na webu. HTML5 potencijalno ima mnogo veće mogućnosti od Flash-a jer možete podjednako ciljati i konvencionalne preglednike i zatvorene ekosustave kao što je iOS. Međutim, do sada je Microsoft isticao da treba da koristite HTML5 kada god možete, ali ako ne možete i ako vam je na primjer potrebna podrška za DRM, onda je razumno da se prebacite na alternativne, plug-in tehnologije.

Dolaskom Windows 8, one tkz razumne odluke o korištenju Flash ili Silverlight-a će od sada biti penalizirane. Tehnički, sve je uredu sa konvencijalnim, desktop preglednikom, rendering engine i performanse će biti identične između Metro i desktop preglednika ali će iskustvo biti znatno lošije. Konvencijalni preglednik nije dizajniran za rad na dodir, što znači da će korisnici ili morati da se prebace na rad sa mišem i tipkovnicom, ili da se muče da sučeljem koje nije dizjnirano za rad sa prstima. Gumb za prebacivanje na konvencijalni preglednik također će se pojaviti tako da korisnik lako može da prebaci na drugu verziju preglednika.

HTML5 još uvijek nije potpuna zamjena za plug-in tehnologije. Dizajn i razvojni alati su i dalje slaba točka HTML5, iako se situacija popravlja sa nedavnim predstavljanjem Adobe Edge alata.

S obzirom na Microsoft-ovo je promicanje HTML5 standarda i presedan koji je postavio Apple sa svojim iOS, odluka da se u Metro pregledniku ne podrže dodaci i ne iznenađuje mnogo.